24-02-2016  ‘Trucker hier doelwit’, kopte De Telegraaf vanmorgen op de voorpagina. Volgens de krant steeg het aantal ladingdiefstallen sterk en voert Nederland zelfs de koppositie aan in Europa op dit gebied. EVO roept ondernemers vooral op om aangifte te doen.

Schade

Eerder dit jaar meldde de politie nog een daling van het aantal ladingdiefstallen in Nederland. EVO noemde dit destijds een goede ontwikkeling voor Nederlandse ondernemers. Handels- en productiebedrijven lijden namelijk veel schade door de diefstallen. Zelfs als gestolen producten worden teruggevonden, zijn ze vaak niet meer te verkopen. Ook loopt het productieproces flinke vertragingen op.

Cijfers

Uit de nieuwe cijfers van veiligheidsorganisatie TAPA blijkt nu een stijging van het aantal diefstallen. ‘Dat is eenvoudig verklaarbaar’, zegt veiligheidsexpert Thomas Reitsma van EVO. ‘De cijfers van de politie hebben alleen betrekking op concrete aangiften die zijn binnengekomen. TAPA kijkt breder, en registreert ook pogingen tot diefstal. Het blijft daarom van groot belang dat ondernemers aangifte doen.’

Advies

‘Ook adviseren we ondernemers om bijvoorbeeld beveiligde parkeerplaatsen te gebruiken’, stelt Reitsma. 'Uit de cijfers van de politie bleek namelijk dat de meeste ladingdiefstallen gebeurden langs de A67. Ook langs de A2 en A16 werd veel gestolen.' Dieven hebben het vooral gemunt op computerapparatuur, merkkleding en genotmiddelen.

Beveiligde parkeerplaatsen

Reitsma raadt verladers dan ook aan in de contracten op te nemen dat op beveiligde parkeerplaatsen wordt geparkeerd en dat transporteurs de waardevolle goederen niet met een zeilenwagen vervoeren. Verzekeringstechnisch kan dit ook een groot struikelblok vormen voor beide partijen.

Tips

Ook heeft EVO enkele tips voor chauffeurs:

  • parkeer de vrachtauto zo dat direct wegrijden of stelen van de lading niet mogelijk is
  • laat de vrachtauto nooit onbeheerd achter of houd er zicht op
  • houd persoonlijke spullen en apparatuur bij u
  • neem documenten die bij lading en voertuig horen, mee
  • schakel het alarmsysteem in
  • laat nooit de contactsleutels in het voertuig achter
  • controleer de vrachtauto op beschadigingen en afwijkingen
  • let op personen die zich opvallend gedragen