23-07-2012  Verladersorganisatie EVO en Transport en Logistiek Nederland (TLN) zijn blij dat België voorlopig geen kilometerheffing invoert. De heffing zou vanaf volgend jaar gaan gelden voor vrachtwagens zwaarder dan 3,5 ton. Maar afgelopen zaterdag liet de Vlaamse minister-president Kris Peeters plotseling weten dat invoering pas in 2016 plaatsvindt. Ook het voor 2014 geplande wegenvignet voor automobilisten komt er pas in 2016.

Peeters erkent dat er nog een heel ‘juridisch-technisch traject' moet worden afgelegd. Zo moeten voor de invoering wetsvoorstellen worden ingediend en moet België een complete aanbestedingsprocedure in gang zetten.

EVO noemt invoering in 2016 nog steeds erg ambitieus ‘want er moet technisch gezien nog een aantal grote stappen worden gezet’, aldus EVO-beleidsadviseur Joost van Doesburg. Daarnaast blijft het volgens Van Doesburg de vraag of een klein land als België een dergelijk systeem met relatief weinig administratieve lasten kan invoeren en onderhouden.

Volgens minister-president Peeters zal het Belgische systeem gelijkwaardig zijn aan de systemen die al zijn ingevoerd in andere Europese landen, zoals Duitsland. De tarieven voor België liggen echter nog niet vast. Zodra de kilometerheffing wordt ingevoerd, vervalt volgens Peeters het huidige Eurovignet.