20-08-2015  Frankrijk en Groot-Brittannië gaan nauwer samenwerken om de vluchtelingenproblematiek bij Calais op te lossen. De ministers van Binnenlandse Zaken van beide landen ondertekenen daar vandaag een verdrag over. Volgens een bron in Parijs staat in het verdrag onder meer dat er meer geld wordt vrijgemaakt om de tunnel onder het Kanaal te beveiligen, zo meldt het ANP. Verladersorganisatie EVO noemt de Frans-Britse samenwerking een stap in de goede richting.

De landen zijn behalve het opschroeven van de beveiliging ook van plan harder op te treden tegen mensensmokkelaars. Ook komt er meer geld vrij voor humanitaire hulp.

Stap in goede richting

Verladersorganisatie EVO noemt de Frans-Britse samenwerking een stap in de goede richting voor Nederlandse handelaren en producenten. De belangenbehartiger van 15.000 handels- en productiebedrijven vindt het goed dat beide landen het probleem erkennen en elkaar vinden in een gezamenlijke aanpak. Vooral het geld dat vrijgemaakt wordt om de tunnel onder het kanaal te beveiligen, is volgens EVO goed nieuws.

Schadepost

EVO berekende eerder dat de problemen bij Calais op dagen dat er grote vertragingen zijn, Nederlandse handels- en productiebedrijven zo'n 500.000 euro per dag kostten. Het is nog onduidelijk of de gezamenlijke aanpak deze schadepost in de toekomst kan terugdringen.

Tegemoetkoming

Burgemeester Natacha Bouchart van Calais gaf gisteren aan 50 miljoen euro nodig te hebben om de economische problemen die de vluchtelingen veroorzaken het hoofd te kunnen bieden. Dat geld is bestemd om bedrijven tegemoet te komen die bijvoorbeeld worden gedupeerd door verstekelingen aan boord. Ook moet de infrastructuur worden gerepareerd en aangepast.

Drieduizend vluchtelingen

Naar schatting verblijven er momenteel zo'n drieduizend vluchtelingen bij Calais. Ze proberen illegaal de oversteek naar Engeland te maken. Dat doen ze onder meer door mee te liften met treinen die door de tunnel gaan, of door zich in vrachtwagens te verstoppen.