11-10-2012  Onlangs bezocht ik in Rotterdam het afvallab van Milgro, een bedrijf dat zich heeft gespecialiseerd in afvalpreventie en grondstoffenbeheer. In het afvallab mogen bedrijven –op afspraak- hun afvalbakken omkiepen. Niet om het afval te lozen, maar om het te analyseren, bijvoorbeeld met speciale scanners die verschillende plastics kunnen onderscheiden. In de praktijk blijkt dan dat veel materiaal van waarde blind wordt weggegooid.

De consultants van Milgro stellen vervolgens de retorische vraag of je grondstoffen die zoveel waard zijn eigenlijk wel zo achteloos ‘afval’ moet noemen?

Volgens Milgro zijn maar weinig bedrijven bewust bezig met wat zijzelf ‘grondstoffenbeheer’ noemen. Toch kunnen bedrijven veel meer uit hun grondstoffen halen: door verspilling tegen te gaan, door afvalstoffen te verkopen aan buurbedrijven of door bijvoorbeeld voor grondstoffen te kiezen die aan het eind van hun levenscyclus op een of andere manier zijn te revitaliseren.

Misschien moeten bedrijven overigens wel veel meer uit hun grondstoffen halen. Door het groeiende welvaartsniveau van burgers in opkomende economieën neemt de druk op grondstoffen de komende jaren namelijk fors toe. En dat gaat geheid leiden tot ‘stress in de supply chain’.

Tenminste dat verwachten wetenschappers, politici en grote partijen uit het bedrijfsleven zoals de Rabobank, Havenbedrijf Rotterdam en Coca Cola.

Lees in het komende nummer van EVO Logistiek wat logistiek specialisten te doen staat in het kader van grondstoffenbeheer. En, laat het me weten als u vervolgens met uw bedrijf ook een bezoekje aflegt aan het afvallab!