Zoetermeer, 19 december 2012

Verladersorganisatie pleit voor meer onderzoek naar veiligheidssituatie

EVO deelt de zorgen van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) over de verkeersveiligheid van bestelauto’s. De verladersorganisatie, die duizenden bedrijven met bestelauto’s uit alle sectoren vertegenwoordigt, ziet graag dat betrokken partijen snel om de tafel gaan om mogelijke maatregelen te bespreken.

Onderzoek

Na het onderzoeken van zestig ongevallen met bestelauto’s adviseert SWOV dat bestelauto’s onder meer worden voorzien van een achteruitrijcamera, een geluidssignaal bij het achteruitrijden en een dodehoekspiegel. EVO neemt deze aanbevelingen serieus, maar pleit voor meer onderzoek in dit kader.

Ondernemers

Ook wijst EVO op de huidige economische omstandigheden, waarin het voor ondernemers zwaar is dergelijke investeringen te doen. Het zou daarom verstandig zijn om nieuwe veiligheidsmaatregelen direct in de fabriekshal in te voeren. Ook moeten mogelijke maatregelen in Europees verband worden ingevoerd.

Voorlichting

EVO gaat graag in overleg met betrokken partijen, waaronder het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, over hetgeen er mogelijk is om de verkeersveiligheid te verbeteren. Mocht na meer onderzoek blijken dat er aanpassingen nodig zijn is de verladersorganisatie bereid een steentje bij te dragen, bijvoorbeeld door middel van voorlichting en trainingen – EVO heeft decennialange ervaring op deze terreinen.