15-09-2011  De Emissiescans die EVO in het afgelopen jaar uitvoerde in opdracht van lokale en regionale overheden en bedrijven in Lelystad, Almere en Noord-Brabant leveren een jaarlijks CO2-besparingspotentieel van 11.872.583 kilogram op. Dat maakte Machiel van der Kuijl, algemeen directeur van EVO, bekend bij de opening van het duurzaamheidscongres ‘Slim en groen: gewoon doen’.

Het congres dat de verladersorganisatie in samenwerking met Connekt organiseerde, vond vandaag plaats in Zoetermeer. Het werd bezocht door 115 deelnemers, van bedrijven uit alle sectoren van de markt: logistiek managers, directeuren en ondernemers.

Certificaat

Tijdens het congres reikte Nico Anten, managing director van Connekt, een ‘Lean and green certificate’ uit aan 15 bij EVO aangesloten bedrijven. Zij ontvangen dit certificaat vooruitlopend op de ‘Lean and green’-award van het Connektprogramma Duurzame Logistiek, die zij op 10 november tijdens de Lean and Green Connektion van Connekt in ontvangst nemen.

Emissiescanprojecten

Het afgelopen jaar voerde EVO samen met en in opdracht van bedrijven en gemeenten Emissiescans uit in de provincie Noord-Brabant en de gemeenten Lelystad en Almere. Bij de Emissiescans onderzocht EVO de potentiële besparing op onder andere CO2-uitstoot. Ook deed zij concrete aanbevelingen voor onder meer verbetering van logistieke planning, ander rijgedrag van chauffeurs, het gebruik van ander of nieuwer materieel.

Dubbele winst

Vaak blijkt het te gaan om dubbele winst voor de bedrijven, doordat de maatregelen ook kosten besparen. Bij de onderzochte en geadviseerde bedrijven is inmiddels 25 procent van de verbetermaatregelen uitgevoerd en staat 65 procent op korte termijn gepland.

Samenwerking

EVO is erg enthousiast over de Emissiescanprojecten en zoekt de komende tijd samenwerking met nog meer bedrijven en decentrale overheden. Ook wil de verladersorganisatie dat het ministerie van Infrastructuur en Milieu de Emissiescanprojecten aanmoedigt, bijvoorbeeld in nieuwe duurzaamheidsconvenanten met lokale en regionale overheden en het bedrijfsleven.