14-07-2015  Bedrijven die in Iran zaken willen doen, moeten hun logistieke infrastructuur en handelsnetwerk opnieuw opbouwen. Verladersorganisatie EVO en exportvereniging Fenedex helpen handelaren, producenten en exporteurs die hun weg in Iran weer willen vinden.

Vandaag sloten de Verenigde Staten, de Europese Unie, Rusland, China, Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland een akkoord met Iran over diens nucleaire programma. Als gevolg bouwen de wereldmachten hun economische en financiële sancties tegen Iran af.

Bedrijven

EVO en Fenedex, die samen opkomen voor de internationale logistieke en handelsbelangen van het bedrijfsleven, stellen dat de logistieke infrastructuur en handelsnetwerken van bedrijven vaak sterk verminderd zijn. Bedrijven in de voedingsindustrie, machinebouw en vervoersmiddelen handelden in het verleden bijvoorbeeld veel met Iran. Deze bedrijven moeten nu op zoek naar logistiek dienstverleners en Iraanse partners.

Vooral de banksancties op het betalingsverkeer maakten handel in Iran echter erg lastig – deze sancties verdwijnen nu. Dat Iraanse vrachtvliegtuigen makkelijker toegang krijgen tot Europese luchthavens vereenvoudigt het logistieke proces van bedrijven ook aanzienlijk.

Akkoord

In 2012 besloten veel Westerse landen nog om de sancties te verzwaren. Dit betekende onder andere een forse beperking op de in- en uitvoer van goederen en technologieën, beperkingen op het transport van goederen naar en van Iran en beperkingen op geldovermakingen naar en van bedrijven in Iran. De uitvoer daalde in 2014 ten opzichte van 2011 met 37%.

In het akkoord spreken de landen nu af om de economische en financiële sancties tegen Iran op te heffen op het moment dat het akkoord in werking treedt. Op de levering van wapens en munitie blijven er wel sancties van kracht.