01-11-2016  Van de beloofde compensatie voor ondernemers bij steden met milieuzones die door de invoering hiervan tot tienduizenden euro’s kwijt zijn aan nieuwe bestelauto’s, komt vooralsnog weinig terecht. Dit stellen ondernemersverenigingen EVO en Fenedex nadat staatssecretaris Dijksma de compensatieregeling doorschuift terwijl de nieuwe, strengere regels allang van kracht zijn.

Geen boetes

EVO en Fenedex willen dat de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu de compensatieregeling alsnog in werking stelt en gemeenten vraagt om geen boetes meer uit te delen tot de regeling er is. De Tweede Kamer debatteert vandaag over de begroting van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Uitstel

Utrecht heeft al meer dan een jaar een milieuzone, Rotterdam sinds 1 januari van dit jaar en Amsterdam volgt op 1 januari 2017. Ondernemers uit omliggende gemeenten zouden daarom van een compensatieregeling gebruik kunnen maken. Staatssecretaris Dijksma stelt nu voor om het besluit over de uitvoering van deze regeling uit te stellen tot begin 2017.

Bestelauto’s

Ruim 95 procent van de 820.000 bestelauto’s die in Nederland rijden, zijn van ondernemers als aannemers, bakkers, hoveniers of installateurs. EVO en Fenedex schoven namens deze ondernemers aan om over milieuzones te praten, onder meer omdat deze compensatieregeling in het vooruitzicht werd gesteld. Vooralsnog komt hier dus weinig van terecht.