10-03-2016  EVO en exportvereniging Fenedex presenteren vandaag een tienpuntenplan dat voor meer banen moet zorgen. De organisaties willen dat politieke partijen deze punten, allemaal investeringen in logistiek en handel, opnemen in hun verkiezingsprogramma’s voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2017.

Stembus

EVO en Fenedex stuurden het tienpuntenplan aan alle politieke partijen. Omdat Nederland over een jaar naar de stembus gaat voor de Tweede Kamerverkiezingen, schrijven de partijen nu hun verkiezingsprogramma’s.

Economie

De Nederlandse economie draait volgens EVO en Fenedex op handel: Nederlanders verdienen 69 procent van hun inkomen met export. EVO en Fenedex vinden daarom dat de overheid handel met Europa en de rest van de wereld makkelijker moet maken.

Netwerk

Hoewel de turbulente wereldpolitiek - van de vluchtelingenstromen tot en met de Russische sancties - Nederlandse bedrijven treft, zijn protectionistische maatregelen volgens EVO en Fenedex hierop niet het antwoord. Ook moet de overheid het logistieke netwerk van Nederland op een hoog niveau houden, want dat is voor internationale bedrijven een belangrijke reden om zich in Nederland vestigen.

Adviezen

Een greep uit de tien adviezen van EVO en Fenedex aan de politieke partijen:

  • Houd de grenzen in Europa open voor het goederenvervoer
  • Sluit een goed handelsverdrag met de Verenigde Staten
  • Help de vrachtafhandeling op Schiphol en in de haven van Rotterdam te verbeteren
  • Help inspectiediensten om beter met elkaar en met bedrijven samen te werken
  • Investeer in fysieke en digitale infrastructuur