31-08-2016  Terminals die containers vasthouden nu de Zuid-Koreaanse rederij Hanjin Shipping in zwaar weer verkeert, moeten deze zo snel mogelijk vrijgeven, stellen EVO en Fenedex. Zij waarschuwen dat de terminals anders de wereldwijde goederenstromen van handels- en productiebedrijven hinderen.

Uitstel van betaling

Hanjin Shipping bevindt zich in zwaar weer. De op zes na grootste rederij ter wereld overlegt vandaag over de aanvraag van uitstel van betaling bij de rechter. Als de rechter dit verzoek afwijst, ligt een faillissement in het verschiet.

Productieproces

Terminals houden op dit moment de containers die Hanjin Shipping zou vervoeren, vast. Dit heeft tot gevolg dat bedrijven hun productieproces soms noodgedwongen moeten stilleggen omdat onderdelen, bijvoorbeeld voor de productie van auto’s, te laat arriveren. Ook importeurs maken zich zorgen.

Gesprek

EVO en Fenedex, die samen opkomen voor de internationale logistieke en handelsbelangen van bedrijven, roepen de terminals daarom op om de goederen vrij te geven. De organisaties gaan met de terminals in gesprek over een oplossing op korte termijn. Verontruste bedrijven kunnen zich bij EVO en Fenedex melden.

Award

Hanjin Shipping won in 2015 nog de ‘EVO Container Liner Shipping Award’, een jaarlijkse prijs voor de best presterende rederij. De Zuid-Koreaanse rederij scoorde in het onderzoek van de Erasmus Universiteit het best op het criterium dat handels- en productiebedrijven als belangrijkst noemden: de betrouwbaarheid van de boekingen. EVO en Fenedex willen dat de keuzevrijheid van bedrijven voorop blijft staan. Het jaarlijkse onderzoek naar de individuele rederijen moet handels- en productiebedrijven hierbij helpen.