Zoetermeer, 16 april 2012

Verladersorganisatie EVO en Transport en Logistiek Nederland (TLN) zijn blij met de nieuwe digitale wegenkaart die vandaag door de RDW in gebruik is genomen. Gebruikers van ecocombi’s kunnen met dit instrument op snelle en overzichtelijke wijze zien welke wegen en gebieden voor ecocombi’s zijn vrijgegeven. Nederland zet hiermee een belangrijke stap in het verder optimaliseren van de gebruikersvoorwaarden voor ecocombi’s.

Één duidelijk overzicht

Ecocombi’s mogen alleen rijden op wegen die daarvoor zijn vrijgegeven. Naast de autosnelwegen en een aantal N-wegen (het basinet) zijn er inmiddels ruim 640 kerngebieden (bedrijventerreinen, terminals, bloemenveilingen) voor ecocombi’s toegankelijk. Met het groeiende aantal ecocombi’s en kerngebieden ontstond er meer behoefte aan een grafische kaart met daarop alle vrijgegeven kerngebieden in Nederland. Vervoerders en verladers moesten tot vandaag per kerngebied zoeken of het is vrijgegeven, welke wegen tot het gebied behoren en hoe men er vanaf de snelweg moet komen. Dit was erg omslachtig en tijdrovend.

EVO en TLN zien wens in vervulling gaan

EVO en TLN hebben daarom bij de RDW aangedrongen op het invoeren van een digitale kaart voor ecocombi’s. Die kaart is sinds vandaag beschikbaar en kan op de website van de RDW worden bekeken. Verladers en vervoerders kunnen nu in één oogopslag zien welke kerngebieden en wegen wel of niet voor ecocombi’s beschikbaar zijn. De gebieden zijn vervolgens direct vanaf de kaart uit te printen.

Bijna 700 ecocombi’s

Op dit moment zijn er in Nederland bijna 700 ecocombi’s in gebruik. Dat aantal groeit hard. TLN en EVO verwachten dat in de loop van 2013 de grens van 1000 ecocombi’s gepasseerd wordt.