Zoetermeer, 8 maart 2014

Bedrijven vragen flexibiliteit in Randstad om bevoorrading zeker te stellen

Verladersorganisatie EVO en Transport en Logistiek Nederland (TLN) vragen gemeenten in de Randstad om tijdens de Nuclear Security Summit (NSS) de venstertijden, de tijden dat bedrijven hun goederen mogen af- en aanleveren, tijdelijk op te heffen. De afgelopen weken uitten veel bedrijven bij EVO en TLN hun frustratie over het gebrek aan flexibiliteit van gemeenten.

Tijdens de NSS (24 en 25 maart) ontvangt Den Haag 58 wereldleiders, 5.000 delegatieleden en 3.000 journalisten. Er worden daarom in de hele Randstad veiligheids- en verkeersmaatregelen getroffen die van grote invloed zijn op de bereikbaarheid van het bedrijfsleven.

Bevoorraden

Gemeenten kunnen volgens EVO en TLN concrete maatregelen nemen die de bereikbaarheid van bedrijven tijdens de top garandeert. Zo zijn veel wegen in de Randstad gedurende de top afgesloten tijdens de venstertijden. Als bedrijven hun winkels en distributiecentra buiten deze tijden om bevoorraden, krijgen ze een boete. EVO en TLN willen dat bedrijven hun filialen buiten venstertijden kunnen bevoorraden om sluitingen van bedrijven te voorkomen en de overlast van de top te beperken.

Bereikbaarheid

EVO en TLN onderstrepen het belang van de NSS voor Nederland en specifiek Den Haag. Dat bedrijven tijdens de top hinder ondervinden noemen de organisaties dan ook onvermijdelijk. Om de hinder zoveel mogelijk te beperken nemen bedrijven zelf maatregelen om hun productie op peil te houden en winkels open te houden, zoals de inzet van nachtploegen. Maar tegelijkertijd hebben bedrijven gemeenten van Amsterdam tot Rotterdam nodig om de bereikbaarheid te garanderen.