23-06-2016  EVO en TLN lanceren vandaag een keurmerk waarmee transportbedrijven kunnen aantonen dat zij hun werknemers het juiste loon betalen. Bedrijven die een transporteur willen inhuren, kunnen door dit keurmerk straks in één oogopslag zien of bedrijven zich aan de Nederlandse cao houden.

PayChecked in Transport

Het keurmerk, dat PayChecked in Transport heet, wordt vanmiddag gelanceerd door TLN-voorzitter Arthur van Dijk en algemeen directeur van EVO Machiel van der Kuijl. Met PayChecked in Transport introduceert de logistiek als eerste sector een keurmerk voor het correct uitbetalen van loon.

Onafhankelijk

EVO en TLN brengen PayChecked in Transport onder in een onafhankelijke stichting.

Een vervoerder krijgt een keurmerk en mogelijke bezwaar- of beroepsprocedure toegekend nadat zij zijn beoordeeld door geaccrediteerde inspectie-instellingen die zijn gespecialiseerd in controle op arbeidsvoorwaarden.

Groen, rood, oranje

Transporteurs die zijn beoordeeld als ‘goed’, krijgen ‘groen licht’. Een ‘oranje’ beoordeling betekent dat het transportbedrijf nog enkele verbeteringen moet doorvoeren. Haalt een transporteur de keuring niet, dan krijgt hij ‘rood licht’ van de inspectie-instellingen.

Wet aanpak schijnconstructies

EVO en TLN lanceren het keurmerk naar aanleiding van de Wet aanpak schijnconstructies. Deze wet, die voor de transportsector naar verwachting uiterlijk op 1 januari 2017 ingaat, regelt onder meer dat werknemers die niet het juiste loon krijgen uitbetaald, dit uiteindelijk kunnen verhalen op de bedrijven die opdracht geven voor het transport.