15-05-2013  Onderhandelaars van het Europees Parlement en de Raad zijn het eens geworden over de invoering van een nieuwe tachograaf, die inspectiediensten op afstand zullen kunnen uitlezen. De bedoeling is dat deze ‘slimme tachograaf’ over ruim drie jaar op de markt zal komen.

Controles

De Europese Commissie zegt dat de nieuwe technologie slechts gebruikt zal worden om de ‘rotte appels’ te selecteren en om ervoor te zorgen dat onnodige controles langs de kant van de weg af zullen nemen. Maar EVO en TLN zijn bang dat er met de tachograaf automatisch boetes zullen worden opgelegd zonder dat daarbij sprake is van een beoordeling van het individuele geval.

EVO en TLN zijn wel blij dat de nieuwe tachograaf niet verplicht gesteld wordt voor bestelauto’s. Dit scheelt het bedrijfsleven naar verwachting miljoenen euro’s.

Document

Ook vinden ze het positief dat het zogenoemde patronaal attest wordt afgeschaft. In sommige lidstaten is het nu nog verplicht om na een periode van ziekte of verlof een verklaring van activiteiten te overleggen. Dit document zorgt voor verwarring, administratieve rompslomp en soms absurd hoge boetes.

EVO en TLN zijn ook blij dat ze een ruimte overgangsperiode van 15 jaar hebben kunnen bedingen voor de overgang van functionerende oude tachografen naar nieuwe.