05-08-2015  Rijkswaterstaat moet het vervoer van gevaarlijke stoffen door de Botlektunnel toestaan nu de nieuwe Botlekbrug met storingen kampt. Dit stelt verladersorganisatie EVO, waar handelaren en producenten zich meldden met tienduizenden euro’s aan schade door de storingen.

Eerder deze week luidden vervoerders al de noodklok over de ‘falende’ Botlekbrug. De vervoerders zeggen dat ze nu bij iedere storing van en naar de Rotterdamse haven zestig kilometer moeten omrijden – tussen het drukke vakantieverkeer. Deze vertragingen betekenen een flinke financiële strop voor de handelaren en producenten van gevaarlijke stoffen, aldus EVO.

Schade

Volgens EVO, belangenbehartiger van 15.000 handels- en productiebedrijven, is een goede omleidingsroute voor het vervoer van gevaarlijke stoffen in en uit Rotterdam belangrijk voor de Nederlandse economie. Bedrijven die zuurstof voor ziekenhuizen, helium voor neonverlichting of gasflessen voor loodgieters, schilders en dakdekkers produceren, lijden door de vertragingen namelijk tienduizenden euro’s aan schade. EVO stelt daarom voor om de gevaarlijke stoffen onder een lagere snelheid en eventueel in colonne door de Botlektunnel te vervoeren. Omdat Rijkswaterstaat dit vooralsnog afwijst, rijden vervoerders nu vooral over B-wegen.