24-05-2016  Door de afschaffing van de VAR moeten bedrijven vanaf 1 mei 2016 gebruikmaken van een (model-) overeenkomst om ZZP’ers te kunnen inzetten. Mocht deze modelovereenkomst niet goedgekeurd worden, dan beschouwt de belastingdienst de inzet van een ZZP’er als een verkapte dienstbetrekking. Het bedrijf kan dan een naheffing en boetes verwachten.

Oorzaak

Langzaamaan wordt duidelijk dat de belastingdienst niet in staat is om op korte termijn de duizenden ingeleverde – vaak individuele - modelovereenkomsten te beoordelen. Opdrachtgevers kunnen hier echter niet mee wachten, zij willen niet het risico lopen dat met terugwerkende kracht over betaalde vergoedingen aan een ZPP’er nog eens loonheffing moet worden afgedragen.

De belastingdienst vermeldt op zijn website herhaaldelijk dat bedrijven niet verplicht zijn om de overeenkomst te laten beoordelen. Het is echter wel aan te raden, een goedkeuring geeft namelijk wel vijf jaar vrijwaring voor naheffing, als conform de beschrijving van de opdracht wordt gewerkt.

Advies

De afgelopen maanden zijn de bedrijfsjuristen van EVO opvallend vaak gebeld met vragen. EVO biedt daarom vanaf deze week de service aan haar leden om kosteloos de door hen ingevulde modelovereenkomsten te beoordelen op haalbaarheid bij de belastingdienst. Leden krijgen daardoor de mogelijkheid om een preadvies in te winnen, voordat zij een discussie met de belastingdienst moeten aangaan.