23-08-2016  Nu de temperatuur deze week flink stijgt, is het raadzaam dat ondernemers een hitteplan voor hun magazijn in werking stellen. Volgens EVO zorgen enkele praktische maatregelen er al voor dat heftruckchauffeurs, orderpickers en logistiek managers ook tijdens een hittegolf veilig en efficiënt kunnen werken.

Verplicht

Werkgevers zijn verplicht om werknemers te beschermen tegen gezondheidsschade door te hoge temperaturen op de werkplek. Hoewel hiervoor geen temperatuurgrens is afgesproken, kunnen werknemers de veiligheid garanderen door de luchtvochtigheid en de zwaarte van het werk continue te wegen. Eerder vandaag activeerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu het Nationaal Hitteplan om gezondheidsproblemen door het warme weer te beperken.

Tropenroosters

Nederland telt ruim 100.000 bedrijven met een magazijn – van de groothandelaar in verf tot het Europese distributiecentrum van een lampenfabrikant. Veel van deze bedrijven nemen steevast maatregelen tegen de warmte door bijvoorbeeld voldoende zonwering, een goede airconditioning en het inzetten van tropenroosters.

Plat dak

Omdat de temperatuur vooral in kleine schuren, loodsen en groothandels met een plat dak snel kan oplopen, adviseert EVO bedrijven om hun daken op gerichte tijden kort te besproeien. Ondernemers kunnen de koele nachttemperaturen gebruiken door ventilatoren ’s nachts het magazijn in te laten blazen. Een andere praktische tip is om zoveel mogelijk werkzaamheden op de begane grond uit te voeren omdat de temperatuur daar het laagst is.