30-07-2014  Ondernemers hebben nog niet goed in beeld welke gevolgen de economische sancties van de EU tegen Rusland voor hun bedrijf hebben. EVO opent daarom een helpdesk om ondernemers te informeren zodat zij de sancties van de Europese Unie tegen Rusland zo goed mogelijk kunnen naleven.

Informeren 

EVO wil ondernemers allereerst bijstaan als de EU morgen (donderdag) nadere details over de maatregelen bekend maakt. Daarnaast komt Rusland hoogstwaarschijnlijk op korte termijn met eigen sancties tegen Europese bedrijven die mogelijk nog meer onduidelijkheid veroorzaken. 

"Er is een speciale website ingericht waar ondernemers terecht kunnen. Deze komt donderdagmiddag online." 

Sancties

De gevolgen van de ingestelde sancties verschillen sterk per bedrijf. Dit geldt zowel voor de grootte van het bedrijf als de sector waarin het bedrijf actief is – zo geldt er een embargo op de in- en uitvoer van ‘dual-use’ goederen (goederen die zowel militair als civiel gebruikt kunnen worden) en energie-gerelateerde apparatuur en technologie. EVO vindt het daarom verstandig dat de sancties van de Europese Unie tegen Rusland alleen gelden voor nieuwe contracten. Tegelijkertijd verwacht EVO dat tegensancties van Rusland mogelijk wel voor huidige contracten gelden.

Tegensancties

De totale export naar Rusland heeft een waarde van 6,9 miljard euro en bestaat voor 48 procent uit machines en transportmiddelen – een deel daarvan wordt ook voor militaire doeleinden gebruikt. Ook de vergunningplicht voor de uitvoer van bepaalde energie-gerelateerde apparatuur en technologie naar Rusland raakt het Nederlandse bedrijfsleven. Mogelijke sancties van Rusland tegen Europese bedrijven kunnen volgens EVO nog veel meer sectoren treffen. Zo maakte Rusland vandaag bekend groente en fruit uit Polen te weren en dit mogelijk uit te breiden naar de hele Unie.