09-09-2011 EVO is ingenomen met het voornemen van de Europese Commissie om opnieuw onderzoek te doen naar liberalisering van havendiensten. Eurocommissaris van transport Siim Kallas heeft aangekondigd liberalisering van bijvoorbeeld stuwadoors, roeiers en sleepdiensten medio 2013 aan het Europese parlement voor te willen stellen.

Volgens EVO kiest de eurocommissaris daarmee het juiste pad. Noodzakelijk is dat er draagvlak en juist cijfermateriaal aan het voorstel ten grondslag komt te liggen.

Bij zijn bezoek aan de haven van Rotterdam, gisteren, zei Kallas de handschoen op te willen pakken om havens klaar te maken voor de economie van de toekomst. Liberalisering van havendiensten is daarbij een belangrijke stap vooruit.

In 2004 heeft de commissie eenzelfde voorstel zien stranden in het Europees Parlement. Om een gelijksoortig vroege dood van het voorstel van Kallas te voorkomen, pleit EVO ervoor om met alle relevante partijen te zoeken naar een verbetering van de dienstverlening in havens. Stakingen zoals in 2004 moeten voorkomen worden.