29-06-2015  Ondernemers die producten naar Groot-Brittannië (laten) vervoeren, kunnen nu gebruikmaken van EVO-tips voor een veilige oversteek. De tips, variërend van praktische checklists tot juridische informatie, zijn te downloaden voor chauffeurs, eigen vervoerders en verladers.

De situatie in Calais leidt niet alleen tot gevaarlijke situaties voor chauffeurs en verstekelingen, maar kan ook leiden tot schade aan producten van bedrijven. Soms worden bloemen of vleeswaren zelfs in zijn geheel afgekeurd, met tienduizenden euro’s aan schade tot gevolg.

Tips

Chauffeurs krijgen een reeks tips. Zo adviseert EVO om voertuigen met de deuren tegen elkaar aan te parkeren. Ook moeten chauffeurs zorgen voor voldoende eten en drinken zodat ze in één keer door kunnen rijden.

EVO adviseert bedrijven die hun vervoer aan vervoerders uitbesteden om 'grip te houden' op hun producten door vooraf afspraken te maken. Zo kunnen problemen tijden het vervoer voorkomen worden.

Ondernemers die hun eigen producten vervoeren, eigen vervoerders, adviseert EVO bijvoorbeeld om zoveel mogelijk trailers en voertuigen met gesloten opbouw te gebruiken. Ook moeten ondernemers afspraken met hun chauffeurs maken over hoe te handelen bij problemen met verstekelingen.

Helpdesk

EVO startte vorige week een Calais-helpdesk voor ondernemers die hun goederen naar Groot-Brittannië vervoeren en rond het Franse Calais te maken hebben met steeds gevaarlijker situaties. Soms hangen de verstekelingen aan het onderstel van de vrachtauto, maar veel vaker dringen ze de laadruimte binnen. Als de Britten de illegalen aantreffen, lopen ondernemers kans op een boete  die kan oplopen tot 2000 pond per verstekeling. EVO wil dat de Britten de boetes kwijtschelden.