20-05-2015  Eurotunnel neemt extra veiligheidsmaatregelen in Calais omdat het probleem van de vluchtelingen die als verstekeling meereizen in vrachtauto's naar Engeland uit de hand loopt. Volgens EVO, die de situatie in Calais vorig jaar zomer al zorgwekkend noemde, zijn de maatregelen een stap in de goede richting.

Vervoerders en opdrachtgevers

Vrachtwagenchauffeurs die via Calais naar Engeland oversteken, worden steeds vaker geconfronteerd met vluchtelingen die proberen mee te liften. Dit probleem treft zowel vervoerders als hun opdrachtgevers, de ladingeigenaren. Steeds meer bedrijven trekken dan ook bij EVO aan de bel met de vraag of de organisatie hier iets aan kan doen.

Boetes

EVO blijft er bij de Britten voor pleiten de boetes kwijt te schelden als bedrijven vrijwillig melding maken van illegalen in hun vrachtwagen. Ook blijft EVO haar leden voorlopig adviseren om niet meer te stoppen vanaf Gent tot aan de tunnel of veerboot, en zeker niet op afgelegen plaatsen. Chauffeurs moeten de onderzijde van de vrachtauto controleren er ook voor zorgen dat deuren en kleppen zijn verzegeld.

Parkeerplaatsen

De Eurotunnel heeft bekendgemaakt de bestaande parkeerplaatsen voor vrachtauto's die op de overtocht naar Dover wachten, te verplaatsen naar de zogenoemde pre-check-in-zone. Voor de veiligheid van chauffeurs en hun voertuigen komen er ook 150 extra beveiligde parkeerplaatsen. In de loop van dit jaar komen daar nog eens 350 beveiligde parkeerplaatsen bij.