12-09-2014  EVO wil dat de Europese Unie en De Verenigde Staten snel een handelsverdrag sluiten. Dat laat de organisatie weten na het kritische debat in de Tweede Kamer gisteren over een mogelijk handelsverdrag tussen beide economieën.

Export vanuit Europa  naar de VS wordt stevig belast en zwaar gecontroleerd, wat handel onnodig duur maakt. Dat heeft een negatief effect op het resultaat van Nederlandse bedrijven. Een handelsverdrag moet  dat veranderen.

Handel faciliteren

Een gemiddeld Nederlands exportbedrijf is ongeveer €40.000 per jaar kwijt aan alle voorwaarden die de Amerikaanse overheid stelt. Voor veel als betrouwbaar gekwalificeerde Europese bedrijven zijn de regels overbodig. Voor deze zogenaamde AEO gecertificeerde kan een verdrag bijdragen aan versoepeling, onder meer op het gebied van voedselkeuringen.

Invoer

Volgens EVO zijn er bovendien veel besparingen mogelijk door afspraken te maken over lagere invoertarieven voor elkaars producten. Nu exporteert Europa voor 292 miljard euro aan goederen naar de VS. Nederland exporteerde in 2013 voor meer dan 16 miljard euro naar de VS. Daarover wordt gemiddeld 4%  invoerbelasting betaald.

Vervolg

De minister voor Internationale handel en ontwikkelingssamenwerking  Ploumen heeft het bedrijfsleven opgeroepen actief inbreng te leveren gedurende onderhandelingen die op dit moment plaats vinden tussen beide partijen. EVO zal haar leden over die mogelijkheid informeren.