evofenedex innoveert opleidingen Veilig werken met gevaarlijke stoffen

Opleidingen onder meer aangepast aan nieuwe wetgeving

12-03-2018  Korter, veiliger, online en nog meer toegespitst op de dagelijkse praktijk. Dat zijn de kernwoorden waarmee opleidingenspecialist Marjolein Berends de vernieuwde opleidingen veilig werken met gevaarlijke stoffen schetst.

Kort en pragmatisch

“We hebben ervoor gekozen om de VWGS-opleidingen toe te spitsen op de functie van de medewerker. Zo is er een onderscheid aangebracht in de medewerkers die vooral in administratief opzicht te maken hebben met gevaarlijke stoffen en de degenen die werken in de productie of bij het transport. Op deze manier voorkomen we dat de medewerkers overbodige stof leren die ze in het dagelijks werk niet nodig hebben. De opleiding bestaat uit een e-learning en een theorie-/praktijkdag. Hierdoor zijn cursisten slechts één dag niet aanwezig op de werkplek.”

Online

“De e-learning bestaat uit de basistheorie over hoe je veilig kan werken met gevaarlijke stoffen”, legt Berends uit. “Het is niet zo dat de cursisten bij de e-learning onderuit gezakt kunnen zitten en door kunnen klikken, ze moeten echt aan de slag met concrete oefeningen en cases. De e-learning wordt afgesloten met een digitale kennistoets. Het behalen van deze toets is een harde eis om deel te nemen aan de praktijkdag.” Voorafgaand aan de praktijkdagen voeren de cursisten ook een aantal andere opdrachten uit ter voorbereiding op de praktijkdag.

Veiliger

Tijdens de theorie-/praktijkdag wordt ook ruimschoots aandacht besteed aan het risico op incidenten. Daarom hebben we  veel tijd ingeruimd voor de omgang met persoonlijke beschermingsmiddelen en incidenten. Dit wordt onder andere gedaan met proefopstellingen waarin chemische reacties in beeld worden gebracht. Recente Europese wet- en regelgeving stelt dat werkgevers verantwoordelijk zijn voor het optimaal beschermen van hun medewerkers tegen de risico’s van gevaarlijke stoffen en zijn verplicht kennis aan te reiken waarmee de medewerkers zich kunnen beschermen.  Berends: “De opleiding is samengesteld in samenwerking met onze leden en aangevuld met de laatste didactische inzichten. Zo sluit de opleiding zoveel mogelijk aan op de praktijk van alledag.” We adviseren medewerkers die beiden taken vervullen, of een teamleider of manager zijn, om beide praktijkdagen te volgen.

Bekijk de opleidingen

Onze ledenadviseur Marjolein
Contact

Vragen over gevaarlijke stoffen?

Marjolein en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder