Leestijd: 1 minuut

29-04-2022  Kan ik door middel van logistieke samenwerking de beladingsgraad van mijn vrachtauto’s verhogen of mijn beschikbare magazijncapaciteit beter benutten? Ondernemers die dit willen weten, kunnen de nieuwe Supply chain samenwerkingscheck van evofenedex doen.

De beladingsgraad van het vrachtverkeer in Nederland wordt geschat tussen de 60 en 70 procent. Als we de gedeeltelijk beladen vrachtwagens meerekenen, dan is de beladingsgraad nog veel lager. Bedrijven die werken met seizoenproducten kennen ook de uitdaging hun magazijncapaciteit op piekmomenten beschikbaar te hebben, terwijl het magazijn de rest van het jaar vrijwel leeg kan staan.

Bedrijventerrein

“Bedrijven gebruiken de capaciteit van hun logistieke middelen vaak niet optimaal”, stelt Nanne Schriek, projectleider Supply chain management bij evofenedex. “Veel bedrijven kennen dezelfde uitdagingen in hun supply chain. Chauffeurstekorten, toeleveringsproblemen en overvolle magazijnen. Logistiek samenwerken tussen bedrijven kan hierbij veel oplossen. Zo kan je buurman op hetzelfde bedrijventerrein magazijnruimte over hebben, terwijl jij net ruimte nodig hebt. Of hij heeft een retourstroom precies uit de stad die jij standaard belevert.”

Leren samenwerken

Om bedrijven meer inzicht te geven of hun bedrijfsvoering geschikt is voor logistieke samenwerking, heeft ondernemersvereniging evofenedex de Supply chain samenwerkingscheck ontwikkeld. “Zit het in je bedrijfscultuur om samen te werken? Staan je logistieke processen dit toe? Wie de check doet, krijgt in amper 5 minuten een beoordeling wat logistiek samenwerken voor hem kan betekenen en welke kosten dit uiteindelijk kan schelen”, besluit Nanne. Belangstellenden kunnen de check hier invullen. Bedrijven kunnen naast het delen van transport en magazijnruimte ook (logistiek) personeel, machines/apparaten, transportmiddelen en kennis uitwisselen. 

Compose

evofenedex is al jarenlang betrokken bij het project Compose, dat in samenwerking met Tilburg University horizontale logistieke samenwerking onderzoekt en stimuleert. Met de Supply chain samenwerkingscheck kunnen belangstellenden in enkele ogenblikken zien op welke manier logistiek samenwerken kansen biedt om hun logistiek te optimaliseren. Inmiddels kent het Compose-platform al meer dan 100 gebruikers. Lees meer over de mogelijkheden van Compose op www.supplychainsamenwerking.nl
 

Onze ledenadviseur Nanne
Contact

Vragen over supply chain management?

Nanne en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder