evofenedex lanceert toolbox voor veilig werken met CMR-stoffen in het magazijn

Kosteloze toolbox zorgt voor bewustwording bij jou en je medewerkers

18-06-2020  Veel medewerkers in magazijnen en distributiecentra hebben – soms onbewust - te maken met blootstelling aan CMR-stoffen. CMR staat voor carcinogeen, mutageen en reprotoxisch, oftewel kankerverwekkend, schadelijk voor erfelijk materiaal en voortplantingsgiftig. Deze gevaarlijke stoffen staan bekend als ‘sluipmoordenaars’: in eerste instantie merk je er misschien niets van, maar door jarenlange blootstelling kun je er later ziek van worden en zelfs aan overlijden. Jaarlijks overlijden in Nederland 3000 mensen nadat ze - vaak al lang geleden - op hun werk werden blootgesteld aan gevaarlijke stoffen. Dat blijkt uit cijfers van de inspectie SZW. Bestrijding van deze beroepsziekten begint met bewustwording. Met de nieuwe toolbox ‘Veilig werken met CMR-stoffen’ geven we je handvatten om jou en je magazijnmedewerkers bewust te maken van de risico’s. Bestel hem direct, en kosteloos!

Als medewerkers zich bewust zijn van de risico’s van CMR-stoffen,  dan kunnen ze pas echt stappen zetten om veilig te gaan werken. Als leidinggevende in het magazijn moet je je medewerkers hierbij op weg helpen. De nieuwe toolbox ‘Veilig werken met CMR-stoffen’ helpt je hierbij.

Veiligheidsbewustzijn

Elk magazijn en elk situatie is anders. Het is daarom belangrijk om het gesprek met je medewerkers aan te gaan en gezamenlijk de CMR-stoffen en bijbehorende risico’s in jullie magazijn door te nemen. Een toolbox is een interactief en praktisch hulmiddel om een veiligheidsthema, bijvoorbeeld CMR-stoffen, te bespreken in een zogenoemde toolboxmeeting. Het doel hiervan is de veiligheid en het veiligheidsbewustzijn te vergroten. De toolbox is bedoeld voor leidinggevenden, in dit geval leidinggevenden in het magazijn, zoals een logistiek teamleider, logistiek manager, HSE-manager of KAM-coördinator.

Hotspots

In onze toolbox hebben we meerdere stellingen opgesteld, die je met behulp van rode en groene kaarten kunt doornemen met je team. Van hoeveel stellingen weten zij of deze  waar zijn of niet? De toolbox bevat daarnaast ook een werkposter waarop je de veiligheidshotspots in jouw magazijn kunt aangeven middels een sticker: plaatsen in het magazijn waar medewerkers blootgesteld kunnen worden aan gevaarlijke stoffen.  Handig, zo heb je meteen alle risicoplekken inzichtelijk. Hang de ingevulde poster vervolgens op een belangrijke plek in het magazijn of in de kantine.

Wat zit er nog meer in de toolbox?

  • Pocketguide 'Veilig omgaan met CMR-stoffen in het magazijn'
  • CMR-stellingen | Maak gevaarlijke stoffen bespreekbaar met deze stellingen
  • Werkposter (1) | Op zoek naar de risico's in jouw magazijn (werkposter inclusief stickers)
  • Instructies | Zo gebruik je de werkposter
  • Blootstellingsposter (2) | Overzicht meest voorkomende blootstellingshotspots in magazijnen

Ben je op zoek naar (extra) manieren om je medewerkers tegen beroepsziekten te beschermen en CMR-stoffen bespreekbaar te maken? Vraag dan kosteloos de toolbox aan.

Onze ledenadviseur Marjolein
Contact

Vragen over gevaarlijke stoffen?

Marjolein en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder