evofenedex: “Snelheidsverlaging kan stikstofimpasse voor wegenprojecten oplossen”

Duurzame oplossing voor stikstofproblematiek

6-11-2019  evofenedex wil een duurzame oplossing voor de stikstofproblematiek. Volgens de vereniging maken bedrijven zich door de stikstofcrisis zorgen over de toekomst van geplande wegverbredingen en wegenaanleg. Als de milieuruimte die vrijkomt bij een eventuele snelheidsverlaging niet wordt ingezet bij de aanleg en verbreding van wegen, dreigen talloze projecten stil te vallen. Zover moet het kabinet het niet laten komen, aldus evofenedex.

“We moeten het stikstofprobleem echt samen oplossen. Plannen voor een snelheidsverlaging op rijkswegen leiden wat ons betreft tot acceptabele effecten. De stikstofuitstoot neemt af en de uitstoot van CO2 ook. Daarnaast verbetert de verkeersveiligheid. Dat is positief. Maar laten we dan wel de milieuruimte die deze maatregel oplevert tegelijk ook gebruiken voor het oplossen van knelpunten in ons wegennet. Dat doen we als we wegverbredingsprojecten, zoals de N35 tussen Wierden en Nijverdal, maar ook de A27 bij Amelisweerd en de A58 in Noord-Brabant, gewoon uitvoeren. En als we straks allemaal elektrisch rijden, kan het kabinet de snelheidsreductie mogelijk weer ongedaan maken. Dat is een win-winsituatie”, aldus algemeen directeur Machiel van der Kuijl.

Files zijn een grote maatschappelijke kostenpost, zowel economisch als ecologisch. Jaarlijks kosten files de maatschappij minimaal 1,3 miljard euro berekenden evofenedex en TLN in 2018. Als het verkeer doorstroomt, wordt er minder stikstof, CO2 en fijnstof uitgestoten. Dat maakt het volgens evofenedex verstandig de met de snelheidsverlaging verdiende milieuruimte ook te gebruiken voor het hervatten van de aanleg en verbreding van wegen.

Onze opleidingsadviseur Gabriëlla
Contact

Hulp nodig bij het kiezen van een opleiding?

Gabriëlla en de andere opleidingsadviseurs helpen je graag verder