evofenedex start pilot om ideeën uit te wisselen via communities

Pilots moeten inzicht geven

30-04-2021  evofenedex start in verschillende regio’s een proef met communities, waar leden met elkaar van gedachten kunnen wisselen. De onderwerpen worden door de deelnemers zelf aangedragen. 

Om leden op een andere manier te betrekken bij de vereniging begint evofenedex een pilot met zogenoemde communities. In eerste instantie worden er vijf groepen gecreëerd die moeten dienen als proeftuin. Daarin bespreken leden op een laagdrempelige manier een probleem of thema met elkaar. Het idee daarbij is dat de onderwerpen die aan de orde komen door leden zijn aangedragen en dat zij ook bepalen hoe ze de onderwerpen willen behandelen. Als de methode goed werkt, worden er in de tweede helft van dit jaar meer communities opgericht. Een extern bureau helpt de vereniging om de groepen op te zetten.

“We willen de proef zo laagdrempelig mogelijk houden”, schetst Johan Kerver, projectmanager van evofenedex. “Het idee is dat wij in contact komen met de leden, maar dat ook de leden onderling contact hebben om kennis uit te wisselen. Maar zij kunnen ook samen dingen oppakken. Door met vijf groepen te beginnen, willen we kijken wat wel en wat niet werkt, hoeveel tijd zoiets kost en hoeveel mensen je er het best bij kunt betrekken. Vanuit de vereniging kunnen we kennis en contacten aanbieden en het proces begeleiden. Het liefst hadden we de deelnemende ondernemers fysiek bij elkaar gezet, maar dat is in deze tijd lastig. We gaan ook kijken wat digitaal kan.”

Stadslogistiek

De eerste pilot wordt gehouden in de regio Zuidoost, vertelt Kerver. “Deze gaat over stadslogistiek. Vanuit evofenedex zijn een deskundige collega die zich bezighoudt met ketensamenwerking en de regiomanager van Zuidoost daarbij betrokken. Het idee is dat we in deze community samenwerken als thema centraal stellen. Hoe kunnen we gezamenlijk de in- en uitgaande stroom goederen in een stad bundelen? De steden willen dat graag, want zij willen minder verkeer, en voor verladers is het aantrekkelijk om zo duurzaam mogelijk bezig te zijn. In de community kunnen we het bijvoorbeeld hebben over de voorwaarden, de problemen en de voor- en nadelen. Dit is echt een technische pilot.”

Internationaal ondernemen

Een andere community die in Zuidoost actief is, is die op het vlak van internationaal ondernemen. Kerver: “Wij ontvingen signalen dat bedrijven daar graag met elkaar over van gedachten zouden wisselen. Zaken als de pandemie en de brexit willen ze daar graag behandelen. In tegenstelling tot de community stadslogistiek staat deze echt nog in de kinderschoenen. Wij zijn ook benieuwd wat daar uit gaat komen.”

Human Capital

Bij de derde community staat de dynamische arbeidsmarkt centraal. Hoe krijg je jouw medewerkers mee richting de toekomst van werk? Wat verandert er allemaal in functies, banen en vaardigheden van mensen? Welke rol speelt talentontwikkeling daarin? “Dit thema is ontzettend belangrijk voor veel leden”, weet Kerver. “Denk aan personeelskrapte, vergrijzing, het in- en uitlenen van personeel. Maar ook aan zaken als veilig werken en scholing.”

Mkb-bedrijven

In de regio’s Noordoost en Zuidwest beginnen tegelijkertijd communities waarbij mkb-bedrijven centraal staan. “Dat is een groep die de goede informatie maar mondjesmaat ontvangt. Ligt dat aan de terminologie of is het allemaal te hoog over? Die kennis proberen we op te doen door een netwerk te bouwen van mkb’ers, waarbij het onderwerp innovatie is. Dat is iets waarvan bijvoorbeeld de overheid en de Topsector Logistiek ook zeggen dat het ontzettend belangrijk is, maar waar weinig mkb’ers echt mee aan de slag gaan. Maar misschien moet de toon wel anders. Of de benadering. Dat willen we in deze twee communities gaan onderzoeken.”

De eerste vijf pilots worden regionaal gehouden, maar volgens Kerver is het de bedoeling dat er straks concepten van communities klaarliggen die elders kunnen worden toegepast. “Uit gesprekken in die communities komen vragen en oplossingen die de vereniging kan delen met andere leden of kan oppakken om op te lossen. Denk aan beleidsadviseurs die bij de overheden aandacht kunnen vragen voor een probleem. Wat we in ieder geval willen is dat het voor leden gemakkelijk is om in te stappen. We zijn een soort living lab nu.” Eind juni moeten de eerste resultaten van de pilots bekend zijn.  

Deelnemen

Wie zelf een idee heeft, of interesse in deelname aan een van de communities, kan contact opnemen met evofenedex, Frank Peterse, e-mail: f.peterse@evofenedex.nl.

Onze ledenadviseur Nanne
Contact

Vragen over supply chain management?

Nanne en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder