evofenedex: testen alcohol en drugs op werkvloer mag breder

Bij beroepen als heftruckchauffeur en logistiek medewerker gevaarlijke stoffen moet testen ook makkelijker kunnen.

17-01-2020  Het makkelijker maken van het afnemen van drugs- en alcoholtesten op de werkvloer mag wat evofenedex betreft verder gaan dan alleen de chemische sector, zoals het kabinet wil. Werkgevers die werknemers willen testen moeten nu aan zeer strikte voorwaarden voldoen. Wat ons betreft mogen beroepen als heftruck- en vrachtautochauffeur ook onder de nieuwe, soepelere regeling gaan vallen.   

Staatssecretaris Tamara van Ark wil zich beperken tot plaatsen waar werknemers onder invloed van alcohol of drugs een risico voor de veiligheid zijn, zoals in de chemische sector. In principe mag een werkgever helemaal geen alcohol- of drugstesten afnemen bij werknemers. Volgens de AVG-privacywet is de uitkomst van een alcohol- of drugstest namelijk een bijzonder gezondheidsgegeven. Onder bepaalde voorwaarden, die in dit artikel beschreven staan, is testen wel toegestaan.

Goede voorlichting

Dat het kabinet nu een eerste stap zet door testen op alcohol en drugs te vergemakkelijken in de chemische sector is goed, maar gaat evofenedex nog niet ver genoeg. Er zijn genoeg andere activiteiten in de logistiek waar een verhoogd veiligheidsrisico geldt, zoals het werken op een heftruck, het verplaatsen van gevaarlijke stoffen door logistiek medewerkers en het besturen van een vrachtauto. Mits er goede voorlichting is zou een test bij verdenking ook voor deze beroepen mogelijk moeten zijn. Die voorlichting kan zich richten op het informeren van werknemers van de effecten van drugs en alcohol. Wie op zaterdag drugs gebruikt is maandagochtend nog steeds onder invloed. Dat heeft bijvoorbeeld gevolgen voor de reactietijd en dat leidt tot onveilige situaties op de werkvloer.

Onze bedrijfsjurist Peter
Contact

Advies nodig of vragen?

Peter en de andere bedrijfsjuristen helpen je graag verder