Investeringen in klimaat en economie belangrijk voor toekomst Nederland

Leestijd 2 minuten

08-09-2020  Het plan van het kabinet om een Nationaal Groeifonds op te zetten kan op steun rekenen van evofenedex, de belangenbehartiger van 15.000 handels- en logistieke bedrijven. Het fonds werd maandag gelanceerd door de ministers Hoekstra (Financiën) en Wiebes (Sociale Zaken) en heeft als doel de economie van Nederland ook in de toekomst te laten groeien  Het geld moet daarbij gaan naar kennisontwikkeling, fysieke infrastructuur, onderzoek, ontwikkeling en innovatie.

Vanaf januari volgend jaar is er 4 miljard euro beschikbaar en dat bedrag moet de komende jaren oplopen naar zo’n 20 miljard. “De keuze om juist nu extra te investeren in het klimaat en de economie kunnen wij goed volgen”, aldus algemeen directeur Machiel van der Kuijl van evofenedex. “De export heeft het zwaar en het logistieke systeem kraakt door het coronavirus op onderdelen in haar voegen. Dit fonds biedt goede kansen om verduurzaming in het goederenvervoer en de digitalisering van het mkb te versnellen. Dat is goed nieuws. Het enige dat ontbreekt is aandacht voor investeringen in exportbevorderende maatregelen. Daar zullen wij bij het kabinet aandacht voor vragen.”

Voorwaarden

Ondernemers, (mkb-)bedrijven, kennisinstellingen, maar ook andere partijen kunnen een voorstel aandragen, waarna de ministeries van Economische Zaken en Financiën toetsen of de voorstellen aan de voorwaarden voldoen. Als dat het geval is gaat het voorstel door naar een speciale commissie, die een definitief ja of nee geeft. De Tweede Kamer hoeft geen goedkeuring te geven aan de uitgaven van het groeifonds.

Een van de voorwaarden voor projecten die worden ingediend is dat ze minimaal 30 miljoen euro van omvang zijn. Daarnaast moet het niet-structureel zijn en op het terrein van kennisontwikkeling, R&D en innovatie of infrastructuur liggen. Ook moet duidelijk worden uit het voorstel hoe het bijdraagt aan het langetermijnverdienvermogen van Nederland.

Onze ledenadviseur Nanne
Contact

Vragen over supply chain management?

Nanne en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder