Leestijd 1 minuut

20-10-2022  Roman Stiftner is de nieuwe voorzitter van de European Shippers’ Council (ESC). Hij neemt het stokje over van Denis Choumert, die tien jaar lang leiding gaf aan ESC. evofenedex, medeoprichter en lid van ESC, verwelkomt de ervaren Oostenrijker. Stiftner is directeur van de Austrian Mining and Steel Association en van de BVL, Bundesvereinigung Logistik Österreich.

Machiel van der Kuijl, algemeen directeur van evofenedex en vicevoorzitter van ESC, denk dat Stiftner de juiste man is in deze lastige tijden. “Supply chains en business modellen staan zwaar onder druk door de coronacrisis, de daaropvolgende containercrisis en het tekort aan grondstoffen. Met daarbovenop het tekort aan medewerkers, is de uitdaging immens. Samenwerken in de supply chain is meer dan ooit nodig. Ik ben er van overtuigd dat Roman werk maakt van die samenwerking.”

Belang transport en logistiek

Volgens Stiftner heeft de coronapandemie laten zien wat het belang is van transport en logistiek. “Productielijnen komen tot stilstand wanneer een minuscuul chipje ontbreekt. En we lijden allemaal wanneer medische benodigdheden hun juiste bestemming niet kunnen bereiken. Verladers zijn het begin en einde van alle toeleveringsketens en zijn daarom van groot belang om alle aspecten van handel en transport aan te pakken. In Europa moeten we samenwerken met autoriteiten op zowel nationaal als EU-niveau om een ​​succes te maken van de belangrijke programma's zoals 'Fit for 55' en het mobiliteitspakket. Alleen door de inspanningen en intelligentie van het bedrijfsleven, de politiek en de autoriteiten te bundelen, kunnen we de gestelde doelen bereiken.”

Tekst loopt door onder foto

Roman Stiftner
Roman Stiftner / Foto Gary Milano

 

Daarnaast moeten handels en productiebedrijven zelf ook slagen maken, aldus Stiftner. “Toeleveringsketens moeten transparanter worden. Alleen dan kunnen we ze stabieler en veerkrachtiger maken om marktverstoringen het hoofd te bieden. Ik zie de noodzaak om de manier waarop de industriële productie op dit moment is georganiseerd, te heroverwegen. Begrippen als near-shoring en re-shoring staan ​​weer prominent op de agenda. Gezien de enorme verschillen tussen de vele supply chains, kunnen we geen ‘one-size-fits-all’ oplossingen verwachten, dus moeten we een raamwerk opzetten dat voor iedereen kan werken en specifieke oplossingen voor specifieke situaties mogelijk maken. Een gelijk speelveld is nodig om gelijke kansen voor iedereen te hebben.”

De ESC, een samenwerkingsverband van verschillende nationale organisaties uit Europa, is voor evofenedex ontzettend belangrijk. Handel en logistiek stopt niet bij landsgrenzen en bovendien kent zo’n 80 procent van Nederlandse wet- en regelgeving zijn oorsprong in Brussel. evofenedex is een van de grootste leden van de ESC en speelt daar een vooraanstaande rol. Regelmatig is er overleg op topniveau met de Europese Commissie over handelsakkoorden, marktwerking, douane, de interne markt en duurzaamheid. De ESC heeft directe toegang tot de meest relevante Directoraten-Generaal.

Een uitgebreid interview met Roman Stiftner is deze maand terug te vinden in globe en evofenedex magazine.

Onze bedrijfsjurist Peter
Contact

Advies nodig of vragen?

Peter en de andere bedrijfsjuristen helpen je graag verder