evofenedex: “Voorkom vertraging en maak afspraken volgens nieuwe guideline containerbinnenvaart”

Vorig jaar heeft evofenedex samen het Havenbedrijf Rotterdam en haar stakeholders gewerkt aan het opstellen van een nieuwe guideline

16-01-2020  De nieuwe guideline voor de containerbinnenvaart is gepubliceerd. Handels- en productiebedrijven kunnen het jaar goed beginnen door afspraken te maken volgens de guideline met hun binnenvaartcontainerpartijen. Vorig jaar heeft evofenedex samen met het Havenbedrijf Rotterdam en haar stakeholders gewerkt aan het opstellen van een nieuwe guideline voor de containerbinnenvaart. Deze guideline geeft handvatten om congestie te voorkomen. Het is daarbij van belang dat er afspraken worden gemaakt over wederzijdse verwachtingen en met ketenpartijen wordt besproken welke planningen prioriteit hebben.

De containerketen is continu in beweging en dat heeft een sterke impact op de processen van ketenpartijen. Denk hierbij aan de schaalvergroting van zeeschepen, alliantievorming, consolidatie bij rederijen en de opening van nieuwe containerterminals op de Maasvlakte. In Rotterdam heeft dit geleid tot groeiende containervolumes, grotere pieken en een complexere planning. Deze factoren beïnvloeden de beslissingen van partijen in de containerbinnenvaartketen.

Het aan- en afvoeren van containers per binnenschip is een proces waarbij alle ketenpartijen informatie delen en afspraken maken met elkaar. Handels- en productiebedrijven die gebruikmaken van containerbinnenvaart zijn afhankelijk van andere partijen, maar ze kunnen ook zelf het nodige doen om dit proces zo goed mogelijk in te richten. Deze mogelijkheden en adviezen zijn te vinden in de guideline voor de containerbinnenvaart.

De guideline is opgesteld door alle partijen die een zetel hebben in het congestieberaad van de haven van Rotterdam. Dit zijn evofenedex, TLN/Fenex, VRC (Cargadoors), Linc (Inland Terminals), CBRB (Binnenvaartoperators), VRTO (Deep Sea Terminals) en Havenbedrijf Rotterdam.

Onze adviseur Mark
Contact

Vragen over vervoer?

Mark en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder