CBS onderzoekt laden elektrische vrachtauto’s op rustplaatsen

Leestijd: 2 minuten

13-01-2022  Met het onderzoek ‘Rustplaatsen Vrachtwagens’ wil het Centraal Bureau voor Statistiek nagaan op welke rustplaatsen veel vrachtauto’s stilstaan en of daar elektrische oplaadinfrastructuur moet worden gebouwd. Hiervoor is de hulp van leden van evofenedex nodig. Daarom roepen we je op deel te nemen aan dit onderzoek.

Nu en in de toekomst verschijnen elektrische vrachtauto’s steeds meer in het straatbeeld. Ook jouw bedrijf denkt misschien na over een overstap naar elektrisch transport. Voordat je een elektrische vrachtauto koopt, wil je natuurlijk wel dat de huidige rustplaatsen geschikt zijn om je vrachtauto daar op te laden.

Onderzoek gestart

Omdat er momenteel nog niet genoeg informatie is om het elektriciteitsnetwerk aan te passen voor een goede overgang naar elektrische vrachtauto’s, is het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gestart met het onderzoek ‘Rustplaatsen Vrachtwagens’. De inbreng van betrokken bedrijven is hiervoor onmisbaar. Daarom vragen wij je deel te nemen aan het onderzoek. Dit moet belangrijke informatie opleveren waarmee het elektriciteitsnetwerk aangepast kan worden aan elektrische vrachtauto’s. Zo is nu nog onduidelijk waar extra elektriciteitskabels moeten liggen om in de toekomst een grotere piekbelasting aan te kunnen.

Gevraagde informatie

Voor het onderzoek vraagt het CBS de volgende gegevens:

  1. De postcode (cijfers en letters) van de vaakst gebruikte rustplaats in de afgelopen 7 dagen in Nederland. Als je de postcode niet hebt, mag je de gps-coördinaten of de plaats- en straatnaam aanleveren;
  2. Het aantal dagen of nachten van de afgelopen 7 dagen dat de vrachtauto op de vaakst gebruikte rustplaats stond;
  3. Alleen wanneer de vrachtauto meer dan een rustplaats had in de afgelopen 7 dagen, willen we ook graag de postcode (cijfers en letters) van de op een na vaakst gebruikte rustplaats in Nederland weten, en hoeveel dagen of nachten de vrachtauto op deze plaats stond. Als je de postcode niet hebt, mag je de gps-coördinaten of de plaats- en straatnaam aanleveren.

Aanmelden en meer informatie

Je kunt je rechtstreeks aanmelden voor het onderzoek via het aanmeldformulier. Aanmelden kan ook door de naam van je bedrijf en de contactpersoon plus zijn e-mailadres te mailen naar rustplaatsvoertuigen@cbs.nl. Het CBS heeft op zijn website uitgebreide informatie over welke gegevens voor het onderzoek gevraagd worden, hoe je deze gegevens het gemakkelijkst verzamelt en hoe je die op een beveiligde manier aanlevert.

Samenwerking

Het onderzoek ‘Rustplaatsen Vrachtwagens’ is een samenwerking van CBS, ElaadNL, evofenedex, de Nationale Agenda Laadinfrastructuur, de Topsector Logistiek, en Transport en Logistiek Nederland.

Onze adviseur Mark
Contact

Vragen over vervoer?

Mark en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder