Expats | Cindy Heijdra in Parijs

Wonen en werken in het buitenland

16-04-2019  Hoe is het om in het buitenland te wonen en te werken? Globe magazine vroeg het Cindy Heijdra, die sinds 2016 in Parijs als Landbouwraad op de Nederlandse ambassade werkt.

Waarom ben je naar Frankrijk verhuisd?

“Ik heb Japanse taal en cultuur gestudeerd in Leiden en werk sinds 2001 bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Van 2012 tot 2016 zat ik in de Landbouwraad bij de Nederlandse ambassade in Tokio, waar ik mijn opleiding en werken voor LNV en de Nederlandse agribusiness op prachtige wijze kon combineren. In Japan kreeg ik de smaak van het Landbouwradenwerk te pakken. Parijs was de volgende stap.”

Hoe is Parijs in vergelijking met Tokio?

“Wat me in het begin opviel zijn de overeenkomsten tussen Japanners en Fransen, ook al zijn het totaal verschillende landen, namelijk hun gevoel voor gastronomie, kunst en ethiek. Je ziet in Tokio veel Fransen en Franse bedrijven. Omgekeerd wonen in Parijs veel Japanners en zijn er veel Japanse restaurants.”

Met wat voor vragen krijg je op de Nederlandse ambassade te maken?

“Mijn werk bestaat deels uit politiek en beleid en deels uit ondersteuning van het Nederlandse, agrarische bedrijfsleven bij zakendoen in Frankrijk. Vragen die spelen gaan bijvoorbeeld over digitalisering, samenwerken en inspirerende praktijkvoorbeelden. Vanuit het bedrijfsleven krijg ik vragen over de Franse wet- en regelgeving en verzoeken om contactgegevens van bijvoorbeeld importeurs en distributeurs.”

Parijs is maar een paar uur rijden van Nederland. Merk je verschil qua zakencultuur?

“Het is een standaardtypering, maar wel waar: Nederlanders zijn over het algemeen nogal direct in de communicatie. Fransen nemen meer de tijd om een relatie op te bouwen. Fransen kunnen de samenwerking met Nederlanders wel waarderen vanwege ons pragmatisme en vermogen tot improvisatie. Dat vormt een mooie combinatie met de Franse juridische inslag en oog voor detail.”

Ben je Nederland anders gaan ervaren?

“Nu ik in het buitenland woon heb ik Nederland opnieuw leren waarderen. De spontaniteit en gezelligheid van mensen die je op straat tegenkomt en de bereidwilligheid om mee te denken en een oplossing te vinden vind ik altijd erg prettig.”

Naam: Cindy Heijdra
Organisatie: Nederlandse ambassade Parijs
Functie: Landbouwraad
Standplaats: Parijs, Frankrijk

Proefabonnement

Dit artikel is eerder gepubliceerd in globe magazine. globe is het maandblad van evofenedex dat zich richt op het internationaal ondernemende bedrijfsleven. De interviews met topondernemers en bestuurders, praktische tips over export management, feiten en cijfers over de handel in het buitenland en de actuele informatie over bekende en minder bekende landen maken van globe magazine een must-have voor ieder bedrijf met internationale ambities. Ontvang nu gratis 4 nummers.

Onze ledenadviseur Alice
Contact

Vragen over internationaal ondernemen?

Alice en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder