Expats | David Riphagen in San Francisco

David woont en werkt in San Francisco

16-10-2019  Hoe is het om in het buitenland te wonen en te werken? David Riphagen werkt als associate director product management bij Credit Karma, een Amerikaans personal finance bedrijf, in San Francisco.

Waarom San Francisco?

“Ik ben afgestudeerd in Washington D.C. en vervolgens heb ik mijn MBA behaald in Chicago. In Seattle heb ik bij Amazon Kindle en McKinsey gewerkt. Uiteindelijk ben ik bij McKinsey in Silicon Valley terechtgekomen. Omdat ik de buitenwijken daar wat saai vond, ben ik verhuisd naar San Francisco. Daar woon en werk ik nu bij Credit Karma.”

Waarin verschillen de steden in de VS van elkaar?

“De oostkust van Amerika heeft meer Europese architectuur, is kleinschaliger en conservatiever. Uitzonderingen zijn New York en Washington D.C. De eerste Europeanen die naar het westen trokken, waren pioniers en dat zie je nog steeds. Ook zijn de huizen nieuwer en van mindere kwaliteit omdat ze meer tijdelijk zijn. De mensen zijn hier bovendien progressiever. Een aantal wetten in Californië is zelfs vooruitstrevender dan in Nederland. Het weer verschilt ook sterk. Aan de westkust wordt het warmer naarmate je verder naar het zuiden gaat. Daar heeft Seattle hetzelfde klimaat als Nederland. Los Angeles in het zuiden is mij te warm.”

San Francisco

Merk je iets van Trump op zakelijk gebied?

“Ja, op zakelijk gebied merk je dat de aandelenmarkten heel nerveus zijn. Er zijn redelijk wat schommelingen in dagelijkse en wekelijkse prijzen. Ik weet ook dat een aantal startups die hier hardware als home automation en sensors maken, op zoek zijn naar andere landen om hun producten te maken.”

Wat mis je aan Nederland?

“In Nederland zijn de publieke voorzieningen van een stuk hoger niveau dan in de VS. Bijvoorbeeld zorg en welzijn, openbaar vervoer en infrastructuur. Ik zie op het NOS-journaal dat Nederlanders ontevreden zijn over de NS, maar hier in Amerika, zelfs in Californië, mag je hopen dat er überhaupt een trein is die je naar je werk kan brengen. We hebben in de VS ook veel problemen met zorg. Mensen gebruiken de eerste hulp in plaats van een bezoek te brengen aan de huisarts. Zorg lijken we in Nederland echt beter voor elkaar te hebben.”


Proefabonnement

Dit artikel is eerder gepubliceerd in globe. globe is het maandblad van evofenedex dat zich richt op het internationaal ondernemende bedrijfsleven. De interviews met topondernemers en bestuurders, praktische tips over exportmanagement, feiten en cijfers over de handel in het buitenland en de actuele informatie over bekende en minder bekende landen maken van globe magazine een must-have voor ieder bedrijf met internationale ambities. Ontvang nu gratis 4 nummers.

Onze ledenadviseur Alice
Contact

Vragen over internationaal ondernemen?

Alice en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder