Expats | Fer Weerheijm in Ivoorkust

Fer is algemeen directeur van Agrifer en woont in Ivoorkust.

Hoe is het om in het buitenland te wonen en werken? Globe magazine vroeg het Fer Weerheijm, die als ‘directeur général’ een deel van zijn tijd in Ivoorkust woont.

Hoe ben je in Ivoorkust verzeild geraakt?

“In 2007 ben ik als directielid van Dutch Plantin uitgenodigd om te zien of er ook kokossubstraat in Ivoorkust te produceren is voor de Europese markt, om planten in te kweken. Ik heb daar ook mijn vrouw ontmoet. Sinds 2014 woon ik gedeeltelijk in Nederland en gedeeltelijk in Ivoorkust.”

Waar moest je het meeste aan wennen?

“De omgeving, in de breedste zin van het woord, bleek onbetrouwbaarder dan ik gewend was. Je moet dus heel erg goed nadenken voordat je een actie onderneemt en iemand vertrouwen is moeilijk. Juist daardoor kost het veel tijd om iets te ontwikkelen.”

Ben je veel in contact met andere Nederlanders in Ivoorkust?

“Er zijn niet zoveel Nederlanders in Ivoorkust. Sinds eind 2017 is er wel weer een Nederlandse ambassade. Daar ontmoeten we elkaar een paar keer per jaar. Dankzij de Nederlandse ambassade en het enthousiaste personeel komt Nederland wel steeds beter ‘op de kaart’. Er zijn zeker een aantal Nederlanders waar ik regelmatig contact mee heb, maar dat is met name zakelijk.”

Je reist regelmatig heen en weer. Je leeft dus in twee werelden te gelijk. Hoe is dat?

“Ik ben steeds zo’n zes weken in het ene land en dan zes in het andere. Ik hou van deze afwisseling en probeer van beide werelden te genieten. Misschien heb ik het zelfs nodig. In Ivoorkust is mijn vrouw, daar geniet ik van het verwezenlijken van m’n dromen en idealen voor het land en van een stukje vrijheid. In Nederland geniet ik van goeie gesprekken met vrienden, de rust en veiligheid, het kunnen vertrouwen van mensen en uiteraard van het werk dat ik hier doe.”

Hoe vat je de zakencultuur samen?

“Moeizaam; het is een voormalige Franse kolonie en uitermate bureaucratisch en traag.”

Heb je tips voor exportmanagers die succesvol zaken willen doen in Ivoorkust?

“Wees voorzichtig en volhardend. Verwacht geen snelle resultaten. Vertrouw in eerste instantie niemand. Zoek een partner die zowel de Afrikaanse- als de Nederlandse cultuur begrijpt en accepteert. Maak duidelijke afspraken en… weet wanneer je moet stoppen.”

Naam Fer Weerheijm
Bedrijf Agrifer
Functie Algemeen directeur
Standplaats Abidjan, Ivoorkust

Expats | Fer Weerheijm in Ivoorkust

Proefabonnement

Dit artikel is eerder gepubliceerd in globe magazine. globe is het maandblad van evofenedex dat zich richt op het internationaal ondernemende bedrijfsleven. De interviews met topondernemers en bestuurders, praktische tips over export management, feiten en cijfers over de handel in het buitenland en de actuele informatie over bekende en minder bekende landen maken van globe magazine een must-have voor ieder bedrijf met internationale ambities. Ontvang nu gratis 4 nummers.

Onze ledenadviseur Alice
Contact

Vragen over internationaal ondernemen?

Alice en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder