Expats | JanWillem Gille in Toronto

JanWillem woont en werkt in Toronto

12-11-2019  Hoe is het om in het buitenland te wonen en te werken? JanWillem Gille werkt als director Western Europe bij Toronto Global, een organisatie van Toronto Region die buitenlandse bedrijven helpt hun succes in Canada te vergroten.

Waarom Toronto?

“Mijn vrouw is daar opgegroeid en wij kwamen hier de afgelopen jaren zeer regelmatig. Toen we de kans kregen een paar jaar in het buitenland te gaan werken was Toronto dan ook een logische keuze. Nadat ik voor de Netherlands Foreign Investment Agency een kantoor in Canada had opgezet, kreeg ik de mogelijkheid mij voor Toronto Global op de West-Europese markt te richten. De focus daarbij ligt op het aantrekken van Europese bedrijven naar de regio.”

Toronto

Wat vind je van de Canadese cultuur?

“Het is lastig Canada als één cultuur te zien. Het is een groot land met zes tijdzones en elke provincie heeft een eigen cultuur. Wat de provincies delen is een vriendelijke houding ten opzichte van elkaar. Dat komt vooral door de enorme culturele diversiteit. Met name Toronto staat bekend als de meest cultureel diverse stad ter wereld. Van de acht miljoen mensen in de stad en 25 omliggende gemeenten is meer dan de helft niet in Canada geboren. Men accepteert dat niet iedereen hetzelfde is. Dit kan wel als nadeel hebben dat mensen elkaar op hun werkplek minder direct aanspreken op houding en gedrag. Dat is wennen als je de Nederlandse directheid gewend bent.”

Wat zijn de do’s-and-don’ts bij zakendoen in Toronto?

“Om hier succesvol te starten moet je iets meer tijd nemen dan in de VS. De gemiddelde Canadees is wat minder opportunistisch ingesteld dan de gemiddelde Amerikaan en heeft wat meer tijd nodig om een beslissing te nemen. Het voordeel is wel dat als je eenmaal een goede relatie met een klant hebt, deze niet snel van leverancier zal wisselen. Als je overweegt zakelijk uit te breiden naar Noord-Amerika zou ik zeker Toronto overwegen. Het zakendoen is hier over het algemeen wat vriendelijker dan in de VS, de operationele kosten liggen lager, je hebt volledige toegang tot de VS-markt en het is eenvoudiger een werkvisum te krijgen dan in de VS zelf.”


Proefabonnement

Dit artikel is eerder gepubliceerd in globe. globe is het maandblad van evofenedex dat zich richt op het internationaal ondernemende bedrijfsleven. De interviews met topondernemers en bestuurders, praktische tips over exportmanagement, feiten en cijfers over de handel in het buitenland en de actuele informatie over bekende en minder bekende landen maken van globe magazine een must-have voor ieder bedrijf met internationale ambities. Ontvang nu gratis 4 nummers.

Onze ledenadviseur Alice
Contact

Vragen over internationaal ondernemen?

Alice en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder