Expats | Jonathan van Schoonhoven in Oeganda

Jonathan woont en werkt in Kampala

17-06-2019  Hoe is het om in het buitenland te wonen en te werken? globe magazine vroeg het Jonathan van Schoonhoven, die werkzaam is als Business Advisor voor Rietveld B.V. in Oeganda.

Waarom ben je naar Oeganda verhuisd?

“Toen ik op het vwo zat, ben ik een paar keer naar Oeganda gereisd als ambassadeur van stichting Stick2Uganda. Begin 2018 ben ik in contact gekomen met Pleun Rietveld, eigenaar van Rietveld B.V. Het bedrijf levert over de hele wereld telematica-oplossingen voor de logistieke sector. Rietveld wilde uitbreiden in Oost-Afrika, omdat daar ontzettend veel logistieke bedrijven zijn die nog helemaal niets doen met automatisering. Ik heb Pleun verteld dat ik in Oeganda wilde gaan werken om zijn
bedrijf daar verder uit te breiden. Naast de B.V. heeft Rietveld een aantal jaar geleden de Rietveld Foundation opgericht. We steunen onder andere landbouwprojecten, het ziekenhuis in Kumi en creëren werkgelegenheid.”

Hoe is de infrastructuur in Oeganda in vergelijking met Nederland?

“De infrastructuur in Oeganda is in vergelijking met Nederland behoorlijk slecht. De laatste jaren is er hard gewerkt aan de hoofdwegen. Dit is voor de logistiek een goede ontwikkeling, omdat Oeganda een doorvoerland is voor Congo en Zuid-Soedan naar de haven in Mombassa, Kenia. Buiten de steden zijn alle wegen onverhard, met diepe kuilen en hobbels. Afrikanen noemen een ritje op het platteland ook wel ‘The African Massage’.” 

expat globe magazine - evofenedex - oeganda

 

Wat is je favoriete plek in Oeganda?

“Mijn favoriete plek is bij mijn Oegandese ‘familie’ in het groene Masaka, een klein stadje zo’n 140 kilometer ten zuiden van Kampala. Als ik daar ben, voelt het als thuis ver van huis. Ik spreek met hen de lokale taal Luganda. Ik kook, voer de kippen, eet wat er die dag uit de tuin geoogst is en bovenal geniet ik van het gezelschap.”

Wat valt jou op aan het zakendoen in Oeganda?

“De bekende clichés over Afrika zoals afspraak is niet altijd afspraak en het korte termijn denken kloppen. Er heerst een overlevingscultuur, geen cultuur om vooruit te denken en om je toekomst veilig te stellen. Het voordeel hiervan is dat de mensen hier veel relaxter zijn. De langetermijnvisie zit in onze genen, bij Oegandezen
niet. In Europa kiezen we een leverancier op basis van een scherpe prijs of een kwalitatief goed product, maar in Oeganda doe je zaken wanneer het onderlinge contact vertrouwd voelt. Je hebt dan ook een lange adem nodig om winst te maken.”


Proefabonnement

Dit artikel is eerder gepubliceerd in globe magazine. globe is het maandblad van evofenedex dat zich richt op het internationaal ondernemende bedrijfsleven. De interviews met topondernemers en bestuurders, praktische tips over export management, feiten en cijfers over de handel in het buitenland en de actuele informatie over bekende en minder bekende landen maken van globe magazine een must-have voor ieder bedrijf met internationale ambities. Ontvang nu gratis 4 nummers.

Onze ledenadviseur Alice
Contact

Vragen over internationaal ondernemen?

Alice en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder