Expats | Just Roos in Beijing

Just woont en werkt in Beijing

9-12-2019  Hoe is het om in het buitenland te wonen en te werken? Just Roos werkt als business development manager Asia bij Codema
Systems Group, een bedrijf dat essentiële tuinbouwoplossingen op maat ontwikkelt.

Waarom ben je naar Beijing verhuisd?

“Ik heb de laatste tien jaar een passie ontwikkeld voor het leven in Azië. Wat begon met een reis van enkele maanden heeft geleid tot het wonen en werken op verschillende plekken op dit continent. Mijn enthousiasme werd aangewakkerd door de overvloed aan nieuwe indrukken, bijzondere mensen en de bizarre stijl van leven. Geweldig eten en een diepgaande cultuur zorgen ervoor dat je elke dag nieuwe dingen proeft en leert! Het land van de grote dromen en ongekende kansen. Not America but China it is!

Beijing

Heeft jouw expatervaring bijgedragen aan je carrière?

“Zeker, want die ervaring heeft ervoor gezorgd dat mijn net begonnen carrière in een stroomversnelling is geraakt. Wat ik nooit voor mogelijk had gehouden, is dat ik nu als enige kaaskop aan een Chinees team bouw. Een team waar ik dagelijks mee samenwerk. Ik leer hier zo ongekend veel door in een lokaal team te werken. Vaak laat ik me door mijn medewerkers informeren over wat wel en niet te doen, wat normaal is en hoe de dingen hier gaan zoals ze gaan.”

Wat is jouw favoriete plek in Beijing?

“Mijn favoriete plek is absoluut de hutong, een traditionele woonwijk die bestaat uit nauwe straatjes. Als ik moet kiezen voor een specifieke locatie is het mijn eigen dakterras: een geweldige plaats midden in oud en groen Beijing met uitzicht op de tempels en daarachter de skyline.”

Wat moet je wel en niet doen als je in China zakendoet?

“Eén ding dat je hier zeker moet doen is de taal leren. Het is zo’n wereld van verschil of je wel of niet Chinees spreekt. Door de taal te spreken kom je veel dichterbij de mensen. Je moet vooral niet te stijf zijn, maar daar zijn de meeste Nederlanders wel goed in. Go with the flow is een bekend gezegde dat je hier dagelijks tegenkomt. Je leven valt niet te plannen, dat weet men hier maar al te goed. Maak er het beste van en houd vooral je ogen open voor alle kansen en mooie dingen die op je af komen!”


Proefabonnement

Dit artikel is eerder gepubliceerd in globe. globe is het maandblad van evofenedex dat zich richt op het internationaal ondernemende bedrijfsleven. De interviews met topondernemers en bestuurders, praktische tips over exportmanagement, feiten en cijfers over de handel in het buitenland en de actuele informatie over bekende en minder bekende landen maken van globe magazine een must-have voor ieder bedrijf met internationale ambities. Ontvang nu gratis 4 nummers.

Onze ledenadviseur Alice
Contact

Vragen over internationaal ondernemen?

Alice en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder