Expats | Ron van Arkel in Miami

Ron woonde en werkte eerder al in Dubai

13-05-2019  Hoe is het om in het buitenland te wonen en te werken? Globe magazine vroeg het Ron van Arkel, die in 2015 voor Terberg Tractors naar Miami is verhuisd.

Waarom ben je naar Miami verhuisd?

“In 2015 heb ik voor Terberg een regionaal kantoor opgezet in Miami. Daarvoor, in 2009, had ik dat al een keer gedaan in Dubai.”

Was het wennen?

“Ik moest in Miami meer wennen dan na de verhuizing naar Dubai. In Dubai heerst een echte expatcultuur waardoor je makkelijk contacten legt. In Miami wonen ook veel niet-Amerikanen, maar die komen vaak uit Latijns-Amerika en zijn geëmigreerd om een beter leven op te bouwen. Mijn verblijf is tijdelijk en heeft als primair doel om een bedrijf op te bouwen.“

Wat is het grootste verschil qua zakencultuur?

“Een groot verschil is de zakelijke kledingkeuze. In Nederland en in het Midden-Oosten droeg ik vaak een kostuum, in Miami is dat in de meeste gevallen niet gebruikelijk. Verder durven mensen hier minder snel verantwoordelijkheid of beslissingen te nemen. Vaak moet eerst overlegd worden.”

terberg | expats. ron van arkel

Waarom koos Terberg voor een kantoor in Miami?

“Bij het maken van een keuze voor een extra locatie was voornamelijk de bereikbaarheid van onze klanten een belangrijke voorwaarde. Vanuit het regiokantoor bedienen we het hele Amerikaanse continent, dus ook Latijns-Amerika. Miami geeft ons de beste vluchtverbindingen naar zowel Noord- als Zuid-Amerika.”

Welk land ga je dan het liefste heen?

“Ik kom graag in Panama, een relatief klein land maar met een geweldige diversiteit. Panama-stad heeft grote wolkenkrabbers en is modern qua aanblik, maar heeft ook een mooi oud centrum en is niet ver van het regenwoud. En de sluizen en navigatie van de schepen door het Panamakanaal blijft een indrukwekkend gezicht.”

Wat merk je van de handelspolitiek van president Trump?

“Als gast in Amerika probeer ik me zo min mogelijk uit te laten over de politiek. Vooralsnog heb ik weinig last van de situatie rondom Trump. We importeren ook niet dusdanig veel Terberg Tractors dat we een ‘bedreiging’ vormen. Qua importheffingen zal het hopelijk geen vaart lopen. Welke effect de situatie zal krijgen op mijn verblijf moet nog uitwijzen. Mijn werkvisum loopt binnenkort af en ik hoop dat ik welkom blijf in de VS.”

Hoe ervaar je het nu als je in Nederland bent?

“Nederland voelt toch altijd als thuiskomen en is een fantastisch land om te wonen. Wij zullen op termijn zeker weer terug verhuizen. Ik mis, naast de familie, de typisch Nederlandse dingen als frikandellen en bitterballen. Maar vooral brood, dat is hier niet zo lekker als in Nederland.”


Proefabonnement

Dit artikel is eerder gepubliceerd in globe magazine. globe is het maandblad van evofenedex dat zich richt op het internationaal ondernemende bedrijfsleven. De interviews met topondernemers en bestuurders, praktische tips over export management, feiten en cijfers over de handel in het buitenland en de actuele informatie over bekende en minder bekende landen maken van globe magazine een must-have voor ieder bedrijf met internationale ambities. Ontvang nu gratis 4 nummers.

Onze ledenadviseur Alice
Contact

Vragen over internationaal ondernemen?

Alice en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder