20-04-2017  Van elke euro die de Nederlandse industrie verdient, wordt zeventig cent door export opgebracht. Na een dalende exportafhankelijkheid tijdens de mondiale crisis in 2009 is dit percentage nu weer stijgende. Nieuw onderzoek geeft aan dat de exportafhankelijkheid van de Nederlandse industrie in 2015 is gestegen tot het hoogste punt in twintig jaar tijd.

71 miljard euro toegevoegde waarde

De Nederlandse industriesector is veel afhankelijker van de export (32 procent) dan de Nederlandse economie als geheel. Onze maakindustrie voegde in 2015 ruim 71 miljard euro aan waarde toe. Daarvan was bijna 50 miljard euro te danken aan export. De industrie was daarnaast goed voor 700.000 voltijdsbanen, waarvan er 426.000 aan de export te danken zijn. De voedingsmiddelenindustrie en de drankenindustrie zijn voorbeelden van bedrijfstakken die steeds afhankelijker van het buitenland zijn geworden. Binnen de industrie zijn er duidelijke verschillen per sector. Zo was de chemische industrie voor 92 procent afhankelijk van export, terwijl dat voor de meubelindustrie maar 29 procent was.

Export naar China verdubbeld

In de lijst van belangrijkste afzetlanden stond China in 2006 nog op plek 14. In 2015 steeg China met stip naar plek 7 en verdubbelde het aandeel van China in de totale exportverdiensten in de industrie van 1,3 tot 2,9 procent. De belangrijkste afzetlanden blijven in de laatste jaren ongewijzigd; dat zijn Duitsland, België, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Italië. Het aandeel van deze landen, met uitzondering van de VS, is de laatste jaren verminderd. De grotere economische groei van China (en andere groeimarkten) leidde tot afname van het aandeel van de traditionele afzetmarkten.

evofenedex helpt

Steeds meer ondernemingen zijn internationaal actief of ondervinden de gevolgen van mondiale ontwikkelingen. Samen met deze ondernemers stimuleert evofenedex export en het delen van kennis tussen bedrijven. De specialisten van evofenedex helpen ondernemingen graag verder met douane, oorsprong, incoterms®, export documenten, financiële, juridische of andere internationale vraagstukken. Neem gerust contact op met onze Ledenservice via tel. 079 3467 346.