Exportbeperkingen Venezuela door sancties EU

14-11-2017  De Europese Unie voert stapsgewijs sancties in tegen Venezuela. Daartoe besloot de Raad van Buitenlandse Zaken van de EU gisteren. Om druk uit te voeren op de politieke situatie, stelt de EU onder meer een wapenembargo en een importverbod voor bepaalde goederen in. evofenedex raadt bedrijven die naar Venezuela exporteren aan de ontwikkelingen scherp in de gaten te houden.

Druk zetten

Met het wapenembargo wil de EU voorkomen dat de regering-Maduro Europees militair materieel gebruikt om de eigen bevolking te onderdrukken. Volgens de EU gingen de regionale verkiezingen in het land vorige maand gepaard met veel onregelmatigheden en repressie van de huidige regering.

Repressie

Het importverbod – de facto een exportverbod voor Nederlandse bedrijven – betreft ‘materiaal dat gebruikt kan worden voor repressie van burgers’. De EU geeft verder nog niet concreet aan wat dit verbod inhoudt. Ook treft de EU voorbereidingen om een reisverbod in te stellen voor functionarissen van de Venezolaanse regering en het bevriezen van financiële tegoeden bij Europese banken. In augustus stelde de Verenigde Staten al sancties in tegen Venezuela.

Onze ledenadviseur Alice
Contact

Vragen over internationaal ondernemen?

Alice en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder