08-07-2015  De aanhoudende crisissituatie rondom Griekenland wordt door exporteurs naar het Zuid-Europese land scherp in de gaten gehouden. Er staan dan ook miljarden euro's op het spel. EVO raadt bedrijven aan om te checken of hun contracten met Griekse handelspartners 'Grexit-proof' zijn.

De spanning houdt aan in de lopende Griekse tragedie. Afgelopen zondag zei een meerderheid in het Zuid-Europese land 'nee' tegen nieuwe hervormingen en bezuinigingen in ruil voor steun van overige landen die de euro hanteren als betaalmiddel. Met dat mandaat op zak onderhandelt de Griekse premier Tsipras op dit moment over een nieuwe deal met de andere eurolanden.

Bankroet

Als de partijen er voor komende zondag niet uitkomen, dan dreigt een bankroet voor Griekenland. Een 'Grexit' wordt niet langer uitgesloten, zo liet voorzitter Juncker van de Europese Commissie woensdag weten.

De situatie wordt door bedrijven die handelen met Griekenland scherp in de gaten gehouden. 'Wij hebben een tijd geleden al plannen opgesteld en deels uitgevoerd. Daarbij kijken wij onder andere naar het cashmanagement, en de stand van de debiteuren en crediteuren', zei een woordvoerder van Heineken vorige week tegen de Telegraaf.

Draaiboek

Tegen de krant laat Akzo Nobel weten zorgen te hebben over 'welk effect dit zal hebben op Europa'. Supermarkt Delhaize -de aanstaande fusiepartner van Ahold- is met driehonderd winkels de tweede supermarktketen in het land. 'Business as usual zou ik het niet helemaal willen noemen', aldus een woordvoerder tegen de krant.

Volgens de Telegraaf geven alle bedrijven toe een draaiboek klaar te hebben liggen voor het geval Griekenland de eurozone verlaat, maar de inhoud ervan blijft bedrijfsgeheim.

Afzet

Uit een inventarisatie van de website transport-online blijkt dat veel transportbedrijven hun activiteiten dusdanig gespreid hebben, dat de siutatie in Griekenland niet direct tot grote problemen leidt. Wel lijkt de afzet naar het land te verdampen omdat afzenders hun zendingen vasthouden omdat er nog niet betaald is.

Mocht Griekenland de drachme opnieuw invoeren, dan is de devaluatie van deze munteenheid misschien wel het belangrijkste aandachtspunt voor ondernemers. EVO raadt bedrijven dan ook aan om contractueel af te dwingen dat alle betalingen voortvloeiend uit lopende (en nog af te sluiten) contracten, uitsluitend in euro’s of dollars worden voldaan. Ook adviseert EVO ondernemers om betalingstermijnen zo kort mogelijk te houden, danwel vooruitbetaling te vorderen.

Huiswerk

‘Je doet er als onderneming verstandig aan je zo goed en kwaad als mogelijk voor te bereiden op een zwaar scenario,’ liet advocaat Jan Padberg eerder al weten in het eigen corporate magazine Holland Lawyer. Hij is werkzaam bij HVG en geldt als specialist in internationaaal financierings- en ondernemingsrecht. ‘Doe je huiswerk en zorg dat je niet voor juridische verrassingen komt te staan. De kans dat Griekenland er uit valt is simpelweg groter dan ooit. Het zou zacht gezegd naïef zijn indien ondernemingen daarop niet anticiperen. Hoe zijn mijn betaaltermijnen omschreven? Hoe ben ik gecontracteerd? Onder Grieks- of bijvoorbeeld onder Engels recht? Hoe zien de algemene voorwaarden eruit? Dat soort zaken zijn nu relevanter dan ooit.’

Onderzoekers van ING zijn gematigd. Mocht het tot een vertrek van Griekenland uit de euro en de EU komen, dan is de schade voor de handel niet groot, aldus deze onderzoekers. ‘Niet voor de EU, maar ook niet voor Griekenland, want het land heeft een relatief zeer gesloten economie.’