Vervoerders uit hoogrisicogebieden moeten aan extra voorwaarden voldoen

Leestijd 2 minuten

01-04-2021  Voor beroepsvervoerders naar en door Duitsland gelden vermoedelijk vanaf dinsdag 6 april extra coronamaatregelen. Dit komt omdat Nederland door de Duitse autoriteiten is aangewezen als hoogrisicogebied. Voor Polen en Frankrijk geldt al langer dat ze als hoogrisicogebied worden gezien, België en Luxemburg blijven vooralsnog buiten schot.

De onderstaande maatregelen treden in de nacht van maandag 5 april op dinsdag 6 april om 00.01 uur in werking:

Beroepsvervoerders

 • Er gaat een aanmeldplicht vóór de reis naar Duitsland gelden, zie het in te vullen formulier www.einreiseanmeldung.de. Uitzonderingen gelden voor onder andere een doorreis en verblijf tot 24 uur.
 • Bij het inreizen geldt de verplichting voor eenieder om een negatief testresultaat, niet ouder dan 48 uur, bij zich te hebben. Geldige tests zijn PCR-tests, sneltests en mogelijk ook zelftests (die laatste wel onder supervisie afgenomen en met certificering).

De volgende uitzonderingen zijn hierop van toepassing: 

 • Bij verblijf korter dan 72 uur: Personen die werkzaam zijn in de transportsector, personen- en goederenverkeer per spoor, schip, vliegtuig en weg en daarbij hygiëne- en beschermingsmaatregelen in acht nemen. Voor de binnenvaart zouden de deelstaten aan de Rijn akkoord zijn met een speciale regeling en dat schippers op hun schip verblijven;
  • Personen in dienst van de regering of onderdeel daarvan uitmakend en niet langer dan 72 uur in een hoog risicogebied verbleven;
  • Personen op doorreis door een hoog risicogebied;
  • Personen op doorreis door Duitsland die het land via de snelste manier verlaten;
  • Personen met een andere dringende reden;
  • Voor transportpersoneel geldt ook de 24 uurs uitzondering, anders moeten zij zich (digitaal) aanmelden.
 • Net als in Nederland moeten vervoerders controleren op de negatieve test en aanmelding. Het regionale grensoverschrijdende openbaar vervoer is uitgesloten van de maatregelen.
 • Er kan een boete volgen op het niet hebben van een testbewijs of registratiebewijs door de controlerende federale politie. Duitsland zal geen grenscontroles instellen. Wie dit bewijs niet heeft, zal niet worden teruggestuurd, maar kan een test afnemen bij een lokaal gezondheidsambt. Mogelijk zal wel een boete worden uitgedeeld, per deelstaat kan de consequentie verschillen.
 • De testcapaciteit van NRW is langs de grens weliswaar verhoogd, maar het is onmogelijk om op elke grensovergang testcentra in te richten. VWS kijkt of de testcapaciteit bij de GGD-en langs de grens kan worden vergroot, met name voor grenswerkers is dit van groot belang. 

Grenspendelaars en migranten

De deelstaten kunnen verder uitzonderingen invoeren voor grenspendelaars. Het is aannemelijk dat grenspendelaars minstens twee keer per week een test moeten afleggen, dat is nog niet helemaal zeker. Mogelijk kan die test worden afgenomen bij aankomst op de werkplek. Grenspendelaars hoeven mogelijk maar één keer per week aan te melden.

Lucht- en scheepvaart

 • Zolang binnenvaartschippers aan boord van hun schip blijven is een test niet verplicht. Zodra het schip wordt verlaten zal dezelfde regel gelden als voor alle andere vervoerders en zal dus een test moeten worden afgenomen bij verblijf langer dan 72 uur.
 • Sinds 30 maart geldt voor alle reizigers per vliegtuig een testplicht. Ongeacht plaats van vertrek en aard van het bezoek. Hierop controleert de luchtvaartmaatschappij.

 

Rogier evofenedex
Contact

Vragen over corona?

Rogier helpt je graag verder