24-01-2012  De aanleg van een nieuwe zeesluis bij IJmuiden lijkt dichterbij te komen nu de Europese Unie een steentje aan het project bij wil dragen met een nieuwe vorm van Europese steun.

Brussel noemt het project in IJmuiden zeer kansrijk om in aanmerking te komen voor een Europees proefproject met zogenoemde projectobligaties. Dat liet Europarlementariër Corien Wortmann-Kool vandaag weten. Het gaat om een lening tegen relatief gunstige voorwaarden om het gat in de begroting voor de sluis te dichten.

Ambtenaren van de Europese Commissie zouden zich al positief hebben geuit over het idee op een bijeenkomst die Wortmann-Kool in Brussel had belegd met afgevaardigden van de haven en de stad Amsterdam.

EVO verwelkomt de extra financieringsopties voor het realiseren van de zeesluis bij IJmuiden vanuit Europa.

Zaak is volgens EVO wel dat Rijkswaterstaat eerst een betaalbare oplossing uitwerkt, waarbij de economie baat heeft, maar het milieu niet overbelast raakt.

EVO verwacht in dit kwartaal een voorkeursbesluit waarin het kabinet aangeeft welk ontwerp zij het meest kansrijk acht. Daar zal dan verder op gestudeerd worden zodat er aan het eind van 2012 een definitief besluit genomen kan worden. Dan zal ook de financieringsvraag beantwoord moeten worden.