15-09-2020  ProRail krijgt budget om achterstallig onderhoud aan het spoornetwerk aan te pakken. De Havenspoorlijn en Kijkfhoek zijn hierbij een prioriteit. Dit is een goede opsteker voor handels- en productiebedrijven die nu vaak te maken hebben met vertragingen en storingen op de havenspoorlijn, veroorzaakt door achterstallig onderhoud.

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) stelt de komende jaren 1,4 miljard beschikbaar voor onderhoud en vervanging van het spoor, zo valt te lezen in de Miljoenennota. De helft van dit budget wordt uitgegeven tussen 2021 en 2023. Het extra budget voor het wegwerken van onderhoudsachterstand is noodzakelijk om spoorgoederenvervoer betrouwbaar en concurrerend te houden en daarmee aantrekkelijk voor handels- en productiebedrijven.

Van 41 naar 60 ton goederen over het spoor

Eerder spraken de spoorgoederensector, het ministerie en evofenedex in het maatregelenpakket spoorgoederenvervoer de ambitie uit om meer goederen per spoor te vervoeren. Dit is alleen haalbaar wanneer de infrastructuur op orde is.  In het pakket is afgesproken het aandeel spoorgoederenvervoer te laten stijgen van 41 miljoen ton per jaar nu naar ruim 60 miljoen ton in 2030. Spoor kan een belangrijke bijdrage leveren aan de klimaatdoelstellingen en zorgt voor het verminderen van de filedruk op de weg.

Onze adviseur Mark
Contact

Vragen over vervoer?

Mark en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder