Extra rijverboden tijdens vakantieweken

Let goed op, want zwarte zaterdagen en de ‘Ferienreiseverordnung’ zorgen voor extra oponthoud en rijverboden.

03-07-2019  Eind deze week sluiten de eerste scholen in Nederland de deuren voor de zes weken durende zomervakantie. Tot eind augustus zorgt dat voor extra vakantiedrukte op de wegen in Nederland, maar ook in de ons omringende landen. Bedrijven die over de grens rijden doen er goed aan om uit te zoeken waar je wel en niet moet wezen in de vakantie.

Want in sommige landen worden populaire toeristenroutes tijdelijk afgesloten voor vrachtverkeer om zo de vakantiegangers de ruimte te geven. Zo gelden er aanvullend rijverbod op de zaterdagen en in sommige landen de vrijdagen voorafgaand aan de in die landen geldend regulier weekend rijverbod. De maximum toegestane massa van de voertuigen die onder deze rijverbod regeling vallen varieert per land. Wie daar geen rekening mee houdt kan in de problemen komen. Hieronder zetten we per land op een rij welke problemen je kunt verwachten tijdens de zomervakantie.

België
Bij de Zuiderburen zijn er geen rijverboden van kracht, alleen voor exceptioneel vervoer. Wel verwacht de Belgische verkeersdienst 13 juli, als de Belgen vakantie krijgen, extra drukte op de wegen.

Duitsland
Om het vakantieverkeer de ruimte te geven gelden er een aantal extra rijverboden op zaterdagen in juli en augustus. De ‘Ferienreiseverordnung’ geldt op alle zaterdagen in de maanden juli en augustus van 7.00 tot 20.00 uur. Van 20.00 tot 24.00 uur mag dan weer worden gereden, maar na 24.00 uur begint het zondagsrijverbod. Het zaterdagsrijverbod geldt voor vrachtauto’s en trekker/opleggercombinaties met een toegestane maximum massa van meer dan 7,5 ton en voor vrachtauto’s met aanhangwagen, ongeacht het gewicht. Klik hier voor een lijst (scroll naar beneden) met wegen waar de zaterdagsverboden van kracht zijn.
Daarnaast is ook 15 augustus een rijverbod van kracht vanwege Maria Hemelvaart in de deelstaten Beieren en Saarland.

Frankrijk
Populair bij de vakantievierende Nederlanders is Frankrijk en berucht zijn dan ook de zwarte zaterdagen. Op deze zaterdagen, te weten 27 juli en 3, 10 en 17 en 24 augustus, gelden er dan ook aanvullende beperkingen voor het vrachtverkeer. Zo is het voor voertuigen en voertuigcombinaties met een toegestane maximum massa (tmm) van meer dan 7,5 tonverboden om tussen 7.00 tot 19.00 uur te rijden. Het zondagsrijverbod start dan niet zaterdag om 22.00 uur maar twee uur later, dus om 24.00 uur.
Op 14 juli vieren de Fransen hun nationale feestdag en is er een rijverbod van kracht. Op 15 augustus is het Maria Hemelvaart en is rijden eveneens niet toegestaan.

Luxemburg
Verkeer met de bestemming Luxemburg heeft geen last van rijverboden, maar ladingen met de bestemming Duitsland of Frankrijk moet wel opletten. Zo zijn er restricties op zon- en feestdagen voor verkeer met een toegestaan totaalgewicht meer dan 7,5 ton richting Frankrijk en Duitsland. In de vakantie komt daar Maria Hemelvaart (14 augustus) bij en is verkeer richting Frankrijk op 14 juli ook niet toegestaan vanwege de nationale feestdag die in het buurland wordt gevierd.

Oostenrijk
In Oostenrijk krijgt de toerist ook ruim baan ten koste van het vrachtverkeer. Naast het al bekende weekendrijverbod (zaterdag 15.00 uur- zondag 22.00 uur) komt daar in de vakantieperiode nog een fors pakket bovenop voor het verkeer richting Italië en Duitsland op onder meer de A13 (Brennerpas) en A12. Op alle zaterdagen van 6 juli 2019 tot en met 31 augustus gaat het verbod al in vanaf 10.00 uur. Wel is er voor een aantal categorieën een uitzondering. Klik hier voor een overzicht van alle vakantieverboden (scroll naar beneden).

Italië
Wie naar Italië moet rijden, moet goed opletten. Naast het reguliere verbod op zondag (7.00 uur tot 22.00 uur) zijn er extra verboden op zaterdagen. Op 6, 13, 20, 27 juli en 17, 24 en 31 augustus geldt dat verbod van 08.00 - 16.00 uur. Op 3 en 10 augustus, als ook de Italianen op vakantie gaan, loopt het verbod van 08.00 tot 22.00 uur. Op vrijdag 26 juli is er ook een rijverbod, van 16.00 tot 22.00 uur. Ook vieren de Italianen Maria Hemelvaart op 15 augustus en mag er niet gereden worden.


Meer informatie over rijverboden tijdens de vakantie in bovenstaande en andere landen is te vinden op onze landenpagina. Bij vragen kan er ook contact opgenomen worden met onze ledenservice voor advies. Ook is er de rijverbodenkalender, die gratis is aan te vragen voor leden.

Onze adviseur Mark
Contact

Vragen over vervoer?

Mark en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder