Uitzonderingen op coronamaatregelen om veiligheid op de weg te borgen

Leestijd: 2 minuten

21-12-2021  Rust, een maaltijd en een kop koffie blijven onderweg beschikbaar voor beroepschauffeurs, ook tijdens de lockdown. Dat is de uitkomst van gesprekken van evofenedex met onder andere het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W). 

Het is belangrijk voor chauffeurs die lang onderweg zijn, dat ze kunnen rusten buiten hun cabine, een warme maaltijd en/of koffie kunnen nuttigen en gebruik kunnen maken van goede sanitaire voorzieningen. Om hen tegemoet te komen zijn er, binnen de harde regels van de huidige lockdown, een paar uitzonderingen gemaakt om de continuïteit van de logistieke sector en de veiligheid op de weg te kunnen garanderen. Wat merk je daar onderweg precies van?

Faciliteiten onderweg

Wegrestaurants behorend bij het hoofdwegennet (zie de bijlage links onderaan dit bericht) mogen tijdens reguliere openingstijden alleen open zijn voor beroepschauffeurs, niet voor andere gasten. Maaltijden afhalen blijft mogelijk bij alle wegrestaurants. Ook tankstations en de bijbehorende shops blijven gewoon open. De horeca van tankstations behorend bij het hoofdwegennet mag alleen voor de beroepschauffeurs open blijven. Horeca in tankstations die niet aan het hoofdwegennet liggen, moeten dicht, maar maaltijden afhalen mag wel.

Autodealers en garages 

Autodealers moeten sluiten, zij vallen onder de niet-essentiële winkels. Het afleveren van auto’s op afspraak is wel mogelijk. Garages en garagewerkplaatsen mogen open blijven. Dat geldt ook voor fietsenmakers, maar dan alleen de werkplaatsen; verkoop van fietsen is niet toegestaan.

Internationaal transport

De green lanes blijven gehandhaafd, ook met het Verenigd Koninkrijk, binnen het internationale transport. 

CBR en rijles

Rijexamens, rijlessen en theorie-examens mogen doorgaan. Theorielessen noodzakelijk voor de uitoefening van beroep en/of bedrijf mogen doorgaan. De maximale groepsgrootte in een auto is twee personen. Motorrijlessen mogen ook met maximaal twee personen plaatsvinden.

Het is belangrijk om zorgvuldig om te gaan met deze uitzonderingen, om te voorkomen dat ze alsnog worden teruggedraaid. De lockdownmaatregelen zullen gelden tot en met 14 januari 2022. Zie voor meer algemene informatie de website van de Rijksoverheid. evofenedex staat in nauw contact met het ministerie van I&W en zal een update over de ontwikkelingen geven zodra deze beschikbaar is.

Onze adviseur Mark
Contact

Vragen over vervoer?

Mark en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder