Fietsenbranche kiest voor lidmaatschap van evofenedex

Bedrijfsadviseur Ronald Kok legt uit waarom

In de komende edities van de Kennisnieuwsbrief beschrijven we de redenen van specifieke branches om lid te worden van evofenedex. In deze editie: de fietsenbranche. Het aantal fietsgerelateerde leden is in de afgelopen maanden sterk toegenomen. Zo kozen onder andere bekende bedrijven zoals Gazelle, Fietsenwinkel.nl en Stella Fietsen voor evofenedex. Waar komt deze plotselinge populariteit vandaan? We vroegen het bedrijfsadviseur Ronald Kok.

“Leden komen bij ons terecht om heel verschillende redenen. Vaak loopt het bedrijf tegen een probleem aan en mist het bepaalde kennis voor de oplossing. Zo heeft de fietsenwereld de afgelopen jaren een revolutie ondergaan. Een op de drie fietsen is inmiddels elektrisch. En daar zit de crux.”

Gevaarlijke stoffen

Elektrische fietsen zijn uitgerust met lithium-ionbatterijen, die in zeer uitzonderlijke gevallen kunnen ontbranden en lastig te blussen zijn. Vanwege de samenstelling van de batterij en het daaraan gekoppelde risico vallen deze batterijen volgens de wet in de categorie gevaarlijke stoffen.

Kok verduidelijkt:  “Voor het vervoer van deze batterijen is het bedrijf verplicht zich te houden aan complexe regels. Ook wanneer er bijvoorbeeld defecte batterijen of simpelweg een accu retour komen. Deze retourstroom vraagt aandacht van verladers die ook opdracht geven voor het vervoer. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft in 2017 aangekondigd extra te handhaven op de correcte behandeling van deze goederen. Uit de reacties van diverse bedrijven blijkt dat de Inspectie dit inderdaad actiever aan het controleren is.”

Nieuwe wetgeving

Door de relatief nieuwe wetgeving en de groei van producten met lithium-ionbatterijen zijn veel bedrijven actief met de implementatie van een bedrijfsvoering die voldoet aan alle regels. Op het gebied van de opslag van de batterijen is nog niet alles wettelijk uitgewerkt. De verwachting is wel dat dit snel concreter wordt. Zo is er al een aantal incidenten geweest die de brandweer extra alert heeft gemaakt voor wat betreft deze materie. De complexe regelgeving voor bijvoorbeeld transport over de weg of door de lucht geeft bezorgt menig ondernemer hoofdbrekens.

“En dan komen wij om de hoek kijken", zegt Ronald Kok. "Onze adviseurs dienen als klankbord als het gaat om de omgang met batterijen binnen het bedrijf. Hierdoor kan het bedrijf met onze second opinion zijn werkzaamheden verfijnen. Onze ervaring is dat bedrijven moeite willen doen om aan de wet te voldoen, maar wel ondersteuning willen hebben bij de realisatie daarvan."

Naast de elektrische revolutie is er ook een verschuiving geweest van winkelverkoop naar online verkoop. Dat levert voor de bedrijven ook weer veel uitdagingen op het vlak van magazijnbeheer en het vervoer richting de klanten. Ook met deze vragen kunnen ze bij ons terecht”, besluit Kok.

Onze ledenadviseur Marjolein
Contact

Vragen over gevaarlijke stoffen?

Marjolein en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder