05-11-2013  De files op de Nederlandse snelwegen hebben het vervoerend en verladend bedrijfsleven vorig jaar ruim 800 miljoen euro gekost. Dat blijkt uit een onderzoek van TNO in opdracht van verladersorganisatie EVO en Transport en Logistiek Nederland (TLN).

Daling

De uitkomst van ruim 800 miljoen euro betekent een daling voor het tweede jaar op rij. Volgens EVO en TLN kan hieruit een overduidelijke conclusie worden getrokken: asfalt werkt. De beide organisaties doen een beroep op de minister om gericht te investeren in de grootste knelpunten voor het goederenvervoer.

Wegwijzer

De uitkomsten van het onderzoek zijn gepubliceerd in de Economische Wegwijzer, een jaarlijks overzicht van de top-20 duurste files voor het goederenvervoer. Net als het afgelopen jaar staat de A28 Hoevelaken-Rijnsweerd op de eerste plek.

Schade

De dagelijkse files leiden tot veel schade voor het bedrijfsleven als gevolg van tijdverlies, meer brandstofverbruik en extra CO2-uitstoot. TNO schat de totale kosten voor het vrachtverkeer als gevolg van files in 2012 op 683 tot 888 miljoen euro.

Zorgen

Dankzij de investeringen in extra rijstroken, door dit kabinet en de vorige twee kabinetten, is de filedruk de afgelopen jaren op een groot aantal belangrijke knelpunten gedaald en is de schade voor het vrachtverkeer flink afgenomen. TLN en EVO maken zich daarom grote zorgen nu het kabinet voor komende jaren flink bezuinigt op de aanleg van asfalt terwijl er nog een groot aantal knelpunten moeten worden aangepakt.

Schultz

Minister Schultz van Haegen heeft de Economische Wegwijzer vandaag in ontvangst genomen. De minister onderschrijft dat grote knelpunten op de weg zo snel mogelijk moeten  worden opgelost. ‘Tot 2028 trek ik jaarlijks 5,5 miljard euro uit voor wegen, spoorwegen en vaarwegen. Deze kabinetsperiode komt er in totaal 760 km asfalt bij. Daarnaast is het van belang dat we vaart maken met projecten die voor de vervoersector van groot belang zijn, zoals de Blankenburgtunnel, de verlengde A15 en de wegverbreding bij Utrecht.’

De Economische Wegwijzer 2013 is te downloaden op de sites van EVO en TLN.