‘Deal’ of ‘no deal’ heeft grote gevolgen voor handels- en productiebedrijven

Leestijd: 2 minuten

23-12-2020  De komende dagen bereiken de brexitonderhandelingen hun climax: het is erop of eronder op 31 december. De Europese hoofdonderhandelaar Michel Barnier stelde gisteren dat er "een laatste inspanning" wordt geleverd in de cruciale fase van de onderhandelingen over de handel tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk. evofenedex volgt de onderhandelingen op de voet, vanwege de grote gevolgen voor handels- en productiebedrijven.

Een ‘deal’ of ‘no deal’ heeft grote implicaties voor de businesscase van handels- en productiebedrijven. Het wel of niet hanteren van importtarieven en de afspraken over preferentiële oorsprong zijn van groot belang voor de concurrentiepositie van Nederlandse bedrijven versus derde landen.

Laatste inspanning

Belgische media berichtten gisteravond dat Barnier tijdens de besloten vergadering heeft gezegd dat de Europese Unie de stekker niet uit de gesprekken zal trekken en bereid is om te blijven onderhandelen 'tot het einde van het jaar en ook nadien.’ Deze woorden komen voor evofenedex in dit stadium niet als verrassing. Een degelijke deal voor de deadline heeft onze sterke voorkeur. Echter, wanneer het Verenigd Koninkrijk en de EU er niet in slagen om nader tot elkaar te komen voor het einde van de overgangstermijn op 31 december, is ons er alles aan gelegen om zo spoedig mogelijk in het nieuwe jaar onderhandelingen over een handelsakkoord op te starten. De onderhandelingen zullen dan onder minder tijdsdruk plaatsvinden, want de handelsafspraken van de Wereldhandelsorganisatie zijn dan de status quo.  Ook de huidige politiek gevoelige breekpunten als visserij en het level playing field kennen dan een ander vertrekpunt voor de onderhandelingen. Dit no deal-scenario blijft wel zeer onwenselijk voor handels- en productiebedrijven: dit betekent eerst een enorme stap achteruit qua concurrentiepositie, waarbij vervolgens na een (lange) onderhandelingsperiode weer stappen vooruit gezet moeten worden.

Voorwaarden deal

Een modern handelsverdrag is een goede basis voor de internationale handel buiten de interne markt van de Europese Unie. Hiermee kunnen Europese en Britse bedrijven veel goederen en diensten op elkaars markten afzetten zonder eerst de ingrediënten of het design aan te passen. Bovendien houden we zo vast aan de Europese standaarden. Het is ook belangrijk dat er goede afspraken worden gemaakt over een gelijk speelveld ten aanzien van onder meer staatssteun aan bedrijven, en dat er afspraken komen over consumentenbelastingen als btw en accijns, zee-, weg- en luchttransport, veiligheid, datagebruik en privacy. Vanwege de nabijheid en intensieve handelsrelatie met het VK kunnen afspraken over deze thema’s niet worden uitgesteld. De waarde hiervan mag niet worden onderschat. In dit recente artikel wijzen we op het belang van de non-tarifaire afspraken met het Verenigd Koninkrijk bij een deal.

Peter
Contact

Vragen over de brexit?

Peter helpt je graag verder